0012.jpg

КП «Міськводоканал» провело навчання для операторів телеінспекційних лабораторій на обладнанні, отриманому від швейцарських благодійників.

Тренінг щодо здійснення телеінспекції трубопроводів та обміну досвідом зібрав представників чотирьох водоканалів – Чернігова, Харкова, Миколаєва і Сум. Навчання було ініційоване Швейцарською гуманітарною групою, яка надала сумчанам телеінспекційне обладнання. З особливостями відеодіагностики та лайфхаками для телеінспекторів учасників тренінгу знайомили спеціалісти ТОВ «ІМЕСТ-ПЛЮС» та RAUSCH GmbH.

Перший день навчання був присвячений теоретичній частині. Фахівці обговорили моменти підготовки трубопроводу перед здійсненням телеінспекції, застосування відеокамер різних типів, а також створення звітів у відповідних програмах.

Наступного дня учасники тренінгу працювали на водопровідних і каналізаційних мережах різних діаметрів, і на практиці перевіряли ефективність використання сучасного обладнання. Особливо спеціалістів зацікавили трасошукачі, які завдяки технологіям GPS та Bluetooth допомагають визначити позицію, напрямок та глибину розташування інженерних мереж і колодязів, навіть якщо зовні їх ознаки відсутні.

Комунальники дійшли висновку, що в ситуації з мережами, які, як правило, були прокладені у сучасних містах кілька десятків років тому, саме телеінспекція може забезпечити їх експлуатацію на належному рівні, без доведення до неприємних сюрпризів у вигляді масштабних аварій. У Сумах, наприклад, застосування відеодіагностики нещодавно дозволило вчасно замінити проблемну ділянку каналізаційного залізобетонного колектору, який приймає стічні води з одного з мікрорайонів.