003.jpg

У МЦ «Романтика» пройшла конференція «Зелене відновлення громад – запорука сталого розвитку», присвячена Дням сталої енергії в Сумській МТГ.

Захід, який організував департамент фінансів, економіки та інвестицій, відбувся у змішаному форматі (офлайн і онлайн), зібравши учасників із різних громад України: науковців, представників органів влади, громадських організацій, місцевого бізнесу, експертів з енергоефективності.

Гості заходу обговорили низку важливих питань сфер зеленого відновлення та енергоефективності. Зокрема, вплив війни на зміни клімату і добробут громади, оцінку вразливості Сумської МТГ до зміни клімату, потенціал малих міст у галузі енергоменеджменту, співпрацю громадських організацій та органів влади у формуванні кліматичної політики та переходу до сталої енергетики, як саме енергоефективність і зелена енергетика допоможуть громадам подолати енергетичну бідність.

Участь у дискусії взяли національний експерт України Віталій ВОЛКОВ (проєкт ЄС «Угода мерів –Схід»), координаторка проєктів ГО «Екодія» Марина РАТУШНА (м. Київ), експерт з енергоефективності ГО «Екоклуб» Дмитро САКАЛЮК (м. Рівне), керівниця проєктів, аналітикіня ГО «Еколтава» Надія ГРОЗА (м. Полтава), голова Львівської обласної громадської організації «Західноукраїнський регіональний навчальний центр» Віталій ЛЕСЮК (м. Львів), старший координатор проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» GIZ Україна, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Володимир ПЕРЕГУДОВ, в. о. директора КП «Агенція місцевого економічного розвитку» Чортківської міської ради Олександр КАРПЕНКО.

«Дев’ять років тому ми почали проводити заходи з енергоефективності на території громади, у нас почалася робота зі зберігання енергії та використання відновлювальних джерел енергії. Одна з цілей подібних заходів – навчити людей думати енергоефективно. Зараз, в умовах війни, це стало особливо актуальним, адже події останнього року показали: для забезпечення стабільної роботи об’єктів критичної інфраструктури повинен бути план «Б», – зазначив у своєму виступі до присутніх очільник Сумської МТГ Олександр ЛИСЕНКО. – 24 лютого 2022 року Суми одними з перших зустріли ворога і понад місяць були в оточенні. Стабільне забезпечення життєдіяльності громади було під загрозою, але місто вистояло. Зараз ми починаємо ще активніше рухатися до енергоефективності та кліматичної нейтральності».

Окремо голова громади подякував Збройним Силам України, територіальній обороні, правоохоронним органам, завдяки яким сьогодні містяни мають змогу проводити подібні заходи, сприяючи встановленню енергетичної незалежності громади.

Учасники конференції провели кілька годин продуктивної роботи, обмінявшись досвідом та обговоривши плани щодо розвитку енергетичної політики Сумської МТГ на найближчі роки.

Через оголошення повітряної тривоги фінал заходу і нагородження його учасників грамотами міського голови організатори перенесли на іншу дату.