0012.jpg

В обласному центрі відбулися загальні збори Сумського регіонального відділення Асоціації міст України на чолі з головою відділення, очільником Сумської МТГ Олександром ЛИСЕНКОМ.

Участь у зборах взяли виконавчий директор Асоціації міст України Олександр СЛОБОЖАН, радник Голови Асоціації міст України Віталія КЛИЧКА Оксана ПРОДАН, голова Сумської ОВА Володимир АРТЮХ, очільник обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО, народні депутати України, а також голови громад Сумської області.

Учасники зустрічі підняли десятки питань, які сьогодні турбують громади Сумщини. Серед головних – як унормувати допомогу Збройним Силам України.

«Діюче законодавство не передбачає легальних підстав, щоб муніципалітети зі своїх бюджетів допомагали ЗСУ. Зараз на порядку денному в парламенті – два законопроєкти, розроблені Асоціацією міст України: це зміни до Бюджетного кодексу і до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», аби громади могли більше допомагати ЗСУ і за це до них не було питань від правоохоронців», – зазначив Олександр СЛОБОЖАН.

Інші дискусії присвятили питанням укриттів у громадах та необхідності оновлення державних стандартів щодо їх облаштування, фінансування відновлення 30-кілометрової зони, а також окремим проблемам громад Сумщини.

«Питання облаштування укриттів, безпеки громадян та відновлення територій сьогодні в Сумській області так само важливі й актуальні, як і по всій Україні. Ми говоримо не лише про те, хто що має зробити, а й спільними зусиллями знаходимо механізми вирішення питань, – говорить Оксана Продан. – Саме для цього ми двічі на рік проводимо Асоціацією такі заходи. Їхня мета – обмін досвідом між громадами і пошук спільних рішень. Бо муніципальна влада для того й обирається, щоб вирішувати проблеми громадян».

За словами Олександра Лисенка, зараз головною задачею кожного керівника громади є допомога військовим та безпека громадян.

«Сьогодні разом із представниками влади різних рівнів ми обговорили головні питання, що турбують громади Сумської області. Уже зараз спільно плануємо бюджет наступного року, який надалі буде підвищувати обороноздатність наших громад, забезпечувати всім необхідним тих, хто на фронті, і тих, хто в тилу, – зазначив Олександр Лисенко. – Крім того, ми активно обговорюємо проєкти на найближчі роки, як будемо відновлювати і розвивати території Сумщини. Маємо працювати на перспективу, аби після Перемоги максимально швидко почати реалізовувати ці проєкти».

Асоціація міст України має статус Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування і об’єднує майже тисячу територіальних громад міст, селищ і сіл, в яких проживає понад 90% населення України. До складу Сумського РВ АМУ входять 32 із 51 територіальних громад області: 13 міських, 9 селищних і 10 сільських.