002.jpg

Сумчанам, чиє житло постраждало внаслідок ракетного удару 8 вересня, під час загальних зборів розповіли про порядок нарахування компенсації для відновлення житла.

З постраждалими зустрілися керівник оперативного штабу Станіслав ПОЛЯКОВ та члени комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об'єкти нерухомого майна.

Станіслав Поляков зазначив, що наразі оперативний штаб завершив свою роботу. Щодо комісії, вона прийнявши 111 заяв від мешканців, провела 91 обстеження житла.

«Ми опрацювали кожне звернення, склали відповідні первинні акти і надалі триватимуть процедури, відповідно до яких нараховуватимуться компенсації для відновлення помешкань. Та насамперед хочу наголосити, що всі, хто потребує допомоги, безумовно її отримають», – сказав посадовець.

Голова комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об'єкти нерухомого майна Анатолій ЗАНЧЕНКО звернув увагу присутніх на нормативну базу, яка регламентує виплату таких компенсацій та пояснив, що отримати виплати можна декількома шляхами. Та перш за все необхідно скористатись застосунком «Дія», через який подати документи на державну програму «єВідновлення».

«Якщо у заявників виникнуть питання, як саме це зробити, то вони можуть отримати консультацію спеціаліста ЦНАПу за адресою: вул. Британська, 21. З собою треба обов’язково мати телефон із активним застосунком «Дія» та необхідним пакетом документів», – зауважив Анатолій Занченко.

Разом із тим існує відшкодування за самостійно виконані роботи з ліквідації наслідків руйнувань. Компенсуються вироби та матеріали, які відокремлюють житло від зовнішнього середовища (вікна, двері, дах). Це зроблено для того, аби люди увійшли в зиму захищені від морозів.

Відповідаючи на питання присутніх на зібранні мешканців, члени комісії неодноразово наголосили на тому, що наразі вкрай важливо зібрати документацію, яка знадобиться для нарахування виплати в рамках державної програми «єВідновлення» та для відшкодування з бюджету громади.