004.jpg

Містянам пропонують ознайомитися з антивоєнним проєктом «Патріотичний АРТплакат» у стилістиці традиційних українських розписів, до якого долучилися й сумчани.

Тридцята дев’ята робота має назву «Україна-земля козаків» (витинанка, кольоровий папір, 2022). Автор – Аліна КОНОВАЛ, студентка відокремленого структурного підрозділу «Конотопський індустріально-
педагогічний фаховий коледж СумДУ», 831 групи спеціальності «Соціальна робота». Кураторка – Інна ПАВЛОВСЬКА.

Асоціація найстрашнішої війни в Україні у авторки передусім пов'язана із образом вільної України. Так, героєм роботи було обрано козака з шаблями, оскільки з давніх часів козаками вважали вільних людей, воїнів, які зі зброєю в руках захищали свої землі, власні права та свободи. Життєвий літопис українських козаків завжди вважався гордістю нації, адже вони охороняли кордони українських земель і ставали прикладом мужності сили духу у скрутні часи.Зображення лицаря авторка побачила у майже забутому виді українського народного мистецтва, такому як витинанка, адже сьогодні як ніколи українці мають повернутися до свої звичаїв, згадати традиції, навчати молоде покоління ремеслам наших пращурів.

Нагадаємо, проєкт запровадила просвітницька платформа UA.HERITAGE у партнерстві з Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва. Роботи для проєкту надали українські художники та майстри народних декоративних розписів, які розробили актуальні патріотичні, саркастичні чи трагічні образи, щоб розповідати світу про війну в Україні та пишатися нацією Героїв.