007.jpg

КП «Міськводоканал» отримало другий патент на більш ефективного очищення стічних вод.

Фахівці станції очисних споруд не припиняють наполегливо працювати над удосконаленням традиційних методів очищення та проводять науково-дослідну роботу в цьому напрямку.

Так, у 2020 році працівники хімічної лабораторії розробили та застосували метод індукованої активації мікроорганізмів активного мулу, який підвищив ефективність очищення стічних вод від сполук азоту та фосфору, й запатентувати винахід (№ 145609).

Нині ж комунальне підприємство отримало вже другий патент (№ 153846) на винайдений спосіб очищення стічних вод, в основі якого – пришвидшення процесів очищення зворотних вод, а також зниження концентрації у них нітратів.

За словами керівниці хімлабораторії очисних споруд Ірини ЗАБАРИ, використання нового способу підвищує ефективність біологічного очищення стічних вод завдяки прискоренню метаболічних процесів аеробних бактерій, а також призводить до зниження кількості нитчастих бактерій в біоценозі активного мулу. Спосіб індукованої біоактивації передбачає застосування розчинів лимонної та бурштинової кислот і не потребує значних фінансових витрат, або модернізації аеротенків.

Наразі фахівці підприємства продовжують працювати над питанням покращення метаболізму активного мулу, вивчають закордонний досвід очищення стічних вод, щоб максимально зменшити вплив великого міста на важливий водний об’єкт Сум – річку Псел.