006.jpg

Депутат міської ради Ігор ПЕРЕПЕКА прокоментував ситуацію з проведенням тендеру на капітальний ремонт частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття в будівлі ДНЗ (ясла-садок) «Маринка»

Насамперед обранець наголошує на потрібності такого об’єкту не лише для дитсадка, а й мікрорайону загалом.

«Для Роменського району – жодного укриття немає!!! Це єдине місце, де можна зробити укриття і завдяки цьому укриттю розміщати діток із двох садочків і школи! Тоді школа зможе хоча б кілька класів вивести на очне навчання», – зазначає депутат.

Щодо суми кошторису, то вона враховує повний комплекс робіт, виконання яких дасть змогу облаштувати найпростіше укриття відповідно вимог.

«Що стосується 16 мільйонів, бо саме на цій сумі наголошували журналісти. Тут треба пояснити: коли робиться проєкт, то він робиться на всі 100%  – не на 500 тисяч, не на мільйон і не два. Та все одно виділено на ці цілі не 16 мільйонів, а всього-на-всього 4,5 мільйони. Тому що там потрібно перекрити комунікації. Такий висновок ДСНС і комісії, що дає дозволи на відкриття укриттів. Якщо дитсадок зробить цю перегородку, відгородивши від комунікацій, вони дозволять облаштувати там укриття», – пояснює обранець.

Тендер на капітальний ремонт частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття в будівлі Сумський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 33 «Маринка» оголошений у ProZorro 17 жовтня. Загальна площа підвальних приміщень відповідно до розробленої проєктно-кошторисної документації, 836,57 м2, загальний будівельний об’єм підвальних приміщень – 3042 м3.

Згідно з технічним завданням на проєктування передбачено влаштування трьох нових входів/виходів до підвалу, шість санвузлів (з пристосуванням для потреб людей з інвалідністю), передбачено утеплення бетонної підлоги, опорядження стель, стін, утеплення підземної частини цоколя з гідроізоляцією та бетонне вимощення, улаштування припливно-витяжної установки у комплекті з системою автоматики, елементів адаптації для маломобільних груп населення, нової кабельно-провідникової продукції та електроустановчих виробів, конвекторів різної потужності з заміною старих труб на нові, повна заміна каналізаційної мережі, встановлення дизельної генеруючої установки, монтаж систем (автоматична пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу, система передавання тривожних сповіщень на всю площу, передбачену під укриття). На випадок знеструмлення для легшого орієнтування в просторі передбачено обклеювання стін контрастною стрічкою (світлонакопичувального забарвлення), показчики руху евакуації.