0012.jpg

На початку листопада в Сумах відбудеться культурно-мистецький фестиваль «Ніч міста», який цього разу пройде під гаслом «Арт порятунок. Відновлення через мистецтво».

Про особливості цьогорічного заходу розповіли під час пресконференції в КУ «Агенція промоції «Суми».

На думку організаторів, у цей складний час в охопленому війною прикордонні важливо зберегти себе справжнього, досягти емоційної стабільності, відновитися через мистецтво.

«Важливо те, що, які б не були часи, мистецтво живе. Суми наповнені творчими особистостями й завдяки цьому фестивалю ми даємо можливість розкрити їхній потенціал», – зазначила директор КУ «Агенція промоції «Суми» Юлія ЛЕВЧЕНКО.

Це вже шостий такий фестиваль у Сумах. У 2023 році Агенція промоції «Суми» організовує його спільно з ГО «АРТ КРИЛА». Відхід від звичної дати проведення заходу керівник комунальної установи пояснила тим, що потрібен був час, аби виграти грант на проведення мистецького заходу та розв'язувати організаційні питання. Директор Агенції подякувала управлінню стратегічного розвитку міста, яке допомагало з отриманням гранту.

Заходи фестивалю фінансуються завдяки допомозі урядів Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Великобританії та Сполучених Штатів.

«Нашій організації два з половиною роки. Зародилася вона з когорти майстрів, які вже мали досвід співпраці з Агенцією промоції «Суми». Саме тому ми звернулися до установи з пропозицією податися на грант. Вдячні її працівникам за те, що запропонували гарні ідеї й наша співпраця дала такий результат», – розповіла голова правління ГО «АРТ КРИЛА» Любов ЯРЦОВА.

«Дякую партнерам з «АРТ КРИЛА», за те, що доєдналися. Важливо, що кошти бюджету громади не витрачатимуться. Добре, коли залучаються сторонні кошти й такі заходи попри все відбуваються», – сказав заступник очільника Сумської міської ТГ Станіслав ПОЛЯКОВ.

Посадовець окремо наголосив на питанні безпеки учасників під час проведення фестивалю. Задля її дотримання організатори не планують велелюдні локації, частину з них облаштують в укриттях чи поруч із ними. Також до відома відвідувачів доведуть інформацію про найближчі місця, де можна укритися на час тривоги.

У рамках фестивалю, який відбудеться в суботу, 4 листопада, діятимуть 24 локації, на яких проходитиме понад 30 різноманітних активностей: майстер-класи, концерти, виставки, фотозони, фотосесія, театральні перформанси, лицарські поєдинки. Серед усіх локацій сім – статичні. Одна з них – у середмісті, де на фінальній стадії створення патріотичного стінопису.

Відвідування усіх локацій – безплатне. Втім, на деякі необхідно буде попередньо зареєструватися. Запис розпочнеться 28 жовтня.

Під час заходів фестивалю проходитиме благодійний збір коштів на придбання автомобіля для 25-ої ОПДБр. Мета – 250000 грн. Наразі зібрано 10890 грн. Також можливі збори на підтримку захисників і захисниць на окремих локаціях їхніми організаторами.

Заступник директора КУ Агенція промоції Суми» Ольга СКРИПНИК зауважила, що на теренах України фестивалів, подібних сумському, немає.

Більше інформації можна почерпнути зі сторінок мистецької події у Facebook та Instagram.