007.jpg

У Сумах напередодні Дня працівника соціальної сфери профільні структурні підрозділи розповіли про напрямки своєї діяльності та показали, як працюють в умовах воєнного стану.

«Допомагати людям – це покликання. І тільки ті, хто це відчуває, можуть працювати у цій сфері. Це справжні професіонали, які можуть знайти підхід до кожного, кому потрібна допомога. На таких самовідданих, добросовісних і щирих людях тримається сьогодні весь тил. Велика їм за це дяка від всієї сумської громади», – сказала профільний заступник очільника Сумської міської ТГ Віра МОТРЕЧКО.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК розповіла, що структурний підрозділ опікується низкою напрямків соціального спрямування. Це і надання різного роду пільг, виплат, підтримка військовослужбовців, членів їхніх родин, ВПО та інших вразливих категорій населення. Працюють соціальні програми, якими також передбачено забезпечення соціальних послуг.

«Сьогодні в департаменті працюють 162 працівники, від яких залежить якість надання послуг соціального характеру в нашій громаді. У нелегкий для країни та громади час робота працівників сфери соціального захисту набуває виняткової важливості. Від того, наскільки сумлінно виконують службові обов'язки працівники, залежить добробут всього населення громади», – додала очільник структурного підрозділу.

Директор КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», послугами якої користується понад 3,5 тисячі людей, Інна ГАЛІЧЕНКО розповіла, що головним завданням Центру є виявлення громадян, які перебувають у складних життєвих ситуаціях та забезпечення якісного надання соціальних послуг.

«Наразі в Центрі працює 140 соціальних робітників, 76 з них надають соціальні послуги догляду вдома. Кожен з них докладає максимум зусиль, аби люди, які мають потребу в соціальному догляді, були забезпечені усім необхіднім для життя. Адже дуже часто в нашій роботі доводиться мати справу з людьми літнього віку, яким, з огляду на життєві обставини, немає на кого спертися, окрім наших соціальних робітників», – зазначила Інна Галіченко.

При терцентрі функціонують три відділення денного перебування «Калина», «Злагода», «Спільнота», Будинок нічного перебування та відділення соціальної підтримки громадян. Є мультидисциплінарна команда, яка виїжджає до підопічних додому та надає різноманітні соціальні послуги, наприклад, перукарські чи з впорядкування присадибної ділянки.

Захисниками та захисницями й членами їх родин опікується КУ «Центр учасників бойових дій». Заступник директора комунальної установи Ірина МОРДВАНЮК зауважила, що соціальний напрямок є одним з пріоритетних для комунальної установи.

«В Центрі працюють соцпрацівники, які надають психологічну підтримку військовослужбовцям та членам їх родин. Займаються за різними методиками та допомагають розв'язати проблеми емоційного характеру», – сказала фахівець. Також в закладі надають низку медичних послуг. Тут працюють: кабінет ЛФК, бальнеологічні ванни, кабінет масажу та інші. Щоденно послугами Центру користується понад 50 відвідувачів.

Проєкти соціального спрямування