006.jpg

Керівництво Сумської міської ТГ вшaнувало пам'ять про учасників ліквідації наслідків аварії нa Чорнобильській АЕС.

Ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, заступник очільника Сумської міської ТГ Віра МОТРЕЧКО, секретар міської ради Артем КОБЗАР, а також представники депутатського корпусу, структурних підрозділів міської ради, військовослужбовці, надзвичайники, правоохоронці поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля».

Віра Мотречко зазначила: «Ліквідатори наслідків однієї з найбільших техногенних катастроф виявили героїзм та, попри величезні ризики та небезпеку, вирушили на передову ліквідації аварії, демонструючи високий рівень відданості та мужності. Рішення та дії ліквідаторів є прикладом спільної боротьби за безпеку та виживання, яка об'єднала не тільки Україну, але й світову спільноту. Ми повинні берегти пам'ять про подвиг ліквідаторів для наступних поколінь».

Наразі в Сумській міській ТГ проживає 2341 людина, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких 1307 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передбачено ряд соціальних пільг: компенсація за харчові продукти, додаткові відпустки, пільгове медичне обслуговування, допомога на оздоровлення та інші. У поточному році з державного бюджету на фінансування цих потреб надійшло 7,7 млн грн. Коштом обласного бюджету з початку року 102 «чорнобильців» отримали безоплатні ліки на суму 459,2 тис. грн, 36 – послуги із зубопротезування на суму 188,5 тис. грн.

У бюджеті Сумської міської ТГ у межах програми «Милосердя» на підтримку цієї категорії цьогоріч передбачили понад 2 млн грн. Зокрема, на одноразову матеріальну допомогу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, та дітям, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

З початку року таку допомогу розміром 1674,4 грн отримали 599 громадян категорії 1 та дитина з інвалідністю на загальну суму понад 1 млн грн. З 2020 року подібні виплати в розмірі 837,2 грн передбачені й для «чорнобильців» категорії 2.

У поточному році їх отримав 961 громадянин на загальну суму 804,6 тис. грн. Окрім цього, особами з інвалідністю І групи категорії (34 людини) до Міжнародного для пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф надали матеріальну допомогу (розмір – 500 тис. грн) на загальну суму 17 тис. грн.

Відшкодування вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України й назад отримали 53 «чорнобильці» категорії 1 та 2 на загальну суму 71,8 тис. грн.