006.jpg

Сумчани, чиє помешкання постраждало від ворожого «шахеда» в ніч на 13 березня, видали акти комісійного обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії російської федерації.

Мешканцям зруйнованих квартир розповіли про алгоритм дій щодо отримання матеріальних допомог від громади та про те, як отримати кошти в рамках державної програми «Є-відновлення». Також під час зустрічі постраждалих записали до департаменту соціального захисту населення, або систематизувати їх приймання фахівцями.

В. о. міського голови Артем КОБЗАР зазначив: «Ви можете розраховувати на декілька грошових допомог від громади. Аби їх оформити, треба звернутись до департаменту соціального захисту населення. Там на вас чекають і нададуть всі необхідні консультації».

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК докладно розповіла про види допомог, на які можуть розраховувати громадяни відповідно до отриманого акта про пошкоджене майно.

Перша виплачуватиметься в розмірі 100 тис. грн у зв’язку з тим, що майно зруйноване, друга – призначена для відшкодування витрат на проживання, яку постраждалі отримають у зв’язку з тим, що їм доводиться мешкати в іншому місці. Ця допомога виплачуватиметься до того часу, допоки люди не придбають власне житло, її розмір залежить від складу родини.

Також мешканці, чиє житло не придатне для проживання або зруйноване, мають право на оформлення статусу ВПО та відповідні грошові виплати. Голова комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об'єкти нерухомого майна Анатолій ЗАНЧЕНКО більш детально зупинився на процедурі отримання нового житла: «Акти, які ви отримали, це документ, який засвідчує, що ваше житло зруйноване. Тепер ви маєте право зареєструватись в державній програмі «Є-відновлення» на порталі «Дія» та отримати сертифіката на придбання житла. Ви можете придбати квартиру, приватний або садовий будинок або ж вкласти ці гроші в будівництво».

З поданням відповідних заявок сумчанам можуть допомогти фахівці ЦНАПу. Наразі вже 16 осіб зареєструвались в реєстрі зруйнованого житла на порталі «Дія». 

Комісія їх опрацює та визначить суму компенсації. Виплата здійснюватиметься у безготівковій формі через нотаріуса. Кошти необхідно буде замовляти через портал «Дія» і після того, як їх буде зарезервовано, можна буде проводити процедуру купівлі-продажу.