004.jpg

У Сумах презентували проєкт «Код пам'яті», покликаний увічнити пам'ять про сумчан, котрі віддали життя за Україну.

Ініціатор проєкту – депутат Верховної Ради України Михайло АНАНЧЕНКО розповів, що ідея виникла, коли побачили подібне у деяких інших областях держави. Головна мета – зберегти пам'ять для наступних поколінь та сприяти патріотичному вихованню молоді. На сьогодні проєкт реалізують коштом благодійників.

«Код пам’яті» передбачає створення нарисів і відеоматеріалів, що розповідатимуть про життєвий шлях Героїв, протистояння агресору та обставини загибелі. Нині вже є перші три ролики, які знайомлять із Дмитром Буйвалом, Олегом Дубицьким і Юрієм Пономарьовим.

Також виготовлятимуться меморіальні таблички. На кожній розміщуватиметься портрет Героя та QR-код, що вестиме на сайт, де буде більше інформації про нього. Таблички встановлюватимуть у пов'язаних із захисниками локаціях (місце навчання, проживання, роботи). Першу, присвячену Дмитрові Буйвалу, з огляду на його внесок у культурне життя, розмістили в Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Рідні загиблих воїнів, які хочуть, аби про їхнього Героя також розповіли, зможуть створити на сайті проєкту заявку.

Присутні на презентації проєкту в. о. міського голови Артем КОБЗАР і начальник МВА Олексій ДРОЗДЕНКО відзначили важливість збереження пам’яті про загиблих захисників України на знак пошанування воїнів і для того, аби нинішнє та прийдешні покоління знали, якою ціною давалась свобода України.

«Біля мене на столі таблички, присвячені Олегові Дубицькому та Юрієві Пономарьову. Я знав їх особисто ще до повномасштабного вторгнення. Після 24 лютого 2022 року ці люди взяли до рук зброю та захищали Сумщину, а потім – Україну. Це були справжні воїни, справжні Герої. Велика вдячність їхнім батькам за виховання таких синів», – сказав Артем Кобзар.

Зазначимо, що Сумська міська рада з 2018 року також розповідає на Інформаційному порталі та на своїх сторінках у соцмережах про сумчан, котрі відділи життя за незалежність і суверенітет України. Зокрема, світлини воїнів демонструють на екранах у середмісті, а до річниць загибелі захисників готуються відповідні інформаційні довідки.