002.jpg

У Сумах відбулась зустріч директорів шкіл громади, під час якої йшлось про реформу загальної середньої освіти.

З освітянами зустрілись профільний заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ та начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА.

Найперше Станіслав Поляков нагадав, що реформування – вимога Закону України «Про повну загальну середню освіту». Згідно з ним, загальна середня освіта здобуватиметься в початковій ланці, базовій середній (гімназії) та профільній середній (ліцеї).

Саме на створенні ліцеїв у сумській громаді й зосередились присутні.

Станіслав Поляков наголосив: «У рамках впровадження цієї реформи ми вже провели низку нарад та зустрічей. Цей процес доволі копіткий і потребує часу. Профільне Міністерство нам дає дороговкази, як то краще зробити, аби досягти якісних показників в стислі терміни. Водночас ми орієнтуємось насамперед на нашу громаду і будемо виходити з її потреб».

Тож, зауважив заступник міського голови, при реформуванні закладів освіти важливо зважати на низку чинників: демографічну ситуацію в громаді, нову модель фінансування, територіальну доступність ліцеїв, вимогу, що ліцеї не можуть мати початкової ланки та інші.

Начальник управління освіти і науки Неля Вербицька зосередила увагу присутніх на необхідності залученості колективів і батьківської спільноти для опрацювання таких важливих рішень.

Тож, звернулася до колег, аби вони провели роботу у своїх шкільних колективах, з батьківською громадськістю щодо того, яким вони бачать подальший розвиток їхніх закладів освіти.

«Така вимога часу, і ми повинні зробити перехід до профільної середньої освіти поступовим, використовуючи досвід, який вже мають інші міста. Наразі ми – на підготовчому етапі, але вже до вересня повинні сформувати мережу закладів, яка має нараховувати не більше семи академічних ліцеїв», – сказала Неля Вербицька.

Тому вже найближчим часом від керівників шкіл в управлінні освіти і науки очікують на пропозиції щодо майбутнього їхніх закладів.