003.jpg

У Сумах представники влади громади та громадськість вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Ті, хто цього дня прийшли до пам’ятника жертвам комуністичних репресій, схилили голови на вшанування невинно вбитих і поклали квіти в пам’ять про них.

День пам’яті жертв політичних репресій набув нової реальності для України після анексії Криму, захоплення частини Донецької та Луганської областей у 2014 році, і особливо – після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

«Ці події довели всьому демократичному світові, що ключове для росії – відновлення нової імперії, звісно ж, перевіреними методами примусу зі зброєю в руках. Вкотре увесь світ бачить, що масштабний терор і залякування залишаються головним інструментом російської політики, так влада цієї країни хоче досягти тотального знищення всієї України, і українців як вільної й незалежної нації. Маємо пам’ятати, що українці – вільний народ, маємо пам’ятати про усіх невинно закатованих, всіх, хто боровся за Україну, і чиї життя обірвав чи скалічив комуністичний режим», – зазначив в. о. начальника управління суспільних комунікацій Андрій МОША.

Голова Сумської обласної ГО «Меморіал» ім. В. Стуса Світлана РЕВЯКІНА розповіла, що робота над встановленням імен репресованих та їхньою реабілітацією триває. Вона зауважила, що серед жертв були ті, хто навіть не заявляв про свою не політичну позицію, а потрібен був тоталітарному комуністичному режиму для демонстрації його сили.