003.jpg

Депутати міської ради ухвалили рішення про реорганізацію гімназії № 1 і школи № 12 шляхом приєднання до ліцею № 33.

Під час обговорення проєкту рішення депутат Вадим АКПЄРОВ наголосив на тому, що створення ліцею – це необхідний крок до виконання вимог освітньої реформи, яка триває в Україні: «Це не питання суперечки двох закладів, а питання загальнодержавної реформи. Реформування – завжди складний процес, але їх неухильне виконання – це крок до побудови демократичного суспільства. Тож, обов’язок місцевої влади – створити в Сумській міській територіальній громаді всі умови для якісного шкільного навчання та забезпечити конституційні права дітей на доступну і якісну базову середню освіту».

До обговорення питання долучився начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО. Він зазначив, що сумська громада має відіграти ключову роль у процесі реформування шкільної освіти і створення нової мережі освітніх закладів на Сумщині.

«Ми рухаємося в нову мережу і розглядаємо не окремі заклади, а затвердження нової мережі згідно з освітньою реформою. Планується, що в області буде 42 ліцеї, з яких 15, академічних чи професійних, має бути створено саме в Сумах.

Відповідно до розпорядження начальника Сумської ОВА ми крок за кроком маємо опрацьовувати це питання і вийти на 1 вересня, для чого при МВА була створена відповідна робоча група та розроблений чіткий алгоритм дій», – повідомив Олексій Дрозденко.

Надали слово й представникам обох закладів освіти. Спікер від гімназії № 1 висловилась проти об’єднання двох закладів і повідомила, що досягнуто попередньої домовленості про намір укладання Меморандуму з СумДУ про переміщення гімназії на територію вишу. Натомість представник школи № 12 підтримав запропонований проєкт рішення.

Під час дискусії про об’єднання двох навчальних закладів депутати зробили акцент на кількох ключових позиціях: учні обох закладів залишаються навчатись у тому ж приміщенні; максимально зберігаються педагогічні колективи; у документі про здобуття середньої освіти цьогорічних випускників зазначатимуться як школа № 12, так і гімназія № 1.

Тож, зваживши всі за і проти, у підсумку обговорення депутати Сумської міської ради віддали 28 голосів за реорганізацію шляхом приєднання гімназії № 1 і закладу загальної середньої освіти № 12 до ліцею № 33.

Новостворений ліцей № 33 з ланками початкової, базової і середньої освіти юридично розпочне працювати з 1 вересня 2024 року.