007.jpg

Перший заступник міського голови Артем КУЗНЕЦОВ 24-25 травня взяв участь у роботі київського форуму «Розподілена генерація GREEN:EXPO-2024»

Виставку альтернативної енергетики та розподіленої генерації Green Expo та форум Green Energy Forum присвятили питанням розвитку енергетичного сектору.

Акценти повоєнного розвитку енергетики України – відновлювана енергетика, альтернативні джерела енергії, енергоефективність та фінансування за трьома тематичними блоками:

  • Зелене відновлення на основі майбутньої стратегії повоєнної відбудови
  • Енергонезалежні регіони: потреби громад та можливості бізнесу
  • Eko Smart Cities та енергоефективність

Перший заступник міського голови Артем КУЗНЕЦОВ у своєму виступі на форумі зазначив: «Для Сумської міської територіальної громади ключовими є питання сталого забезпечення електроенергією як всієї міської інфраструктури, так і побутових споживачів. Тому ще задовго до російського вторгнення у нашій громаді працювали над проєктами ефективного використання енергоресурсів, активно впроваджували енергоефективні заходи з метою раціонального використання коштів місцевого бюджету».

За словами посадовця, у Сумах напрацювали великий практичний досвід щодо залучення міжнародних донорів та проєктів використання альтернативних джерел для виробництва електроенергії.

Зокрема, делегація представників донора у супроводі Артема Кузнецова та директора КП «Міськводоканал» Анатолія САГАЧА побували на одному із міських водозаборів, де у рамках співпраці міжнародної організації, ГО  «Екоклуб» та Сумської міської ради збудували та ввели в експлуатацію сонячну електростанцію.

Проєкт був реалізований у координації з Департаментом фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради. Частину робіт, замовником яких виступив Департамент інфраструктури міста, виконали за кошти бюджету СМТГ.

Була облаштована СЕС комбінованого типу: 60 кВт – гібридна та 30 кВТ – мережева. Вона на 15% забезпечує потребу водозабору в електроенергії. Зокрема, за 22 дні роботи СЕС сумарно виробила 7,9 МВт електричної енергії.

Сумський посадовець на столичному форумі також зауважив: «На сьогодні дуже багато міжнародних фінансових донорів готові вкладати кошти у відновлення української енергетики та проєкти її виробництва з альтернативних джерел у громадах. Втім, далі розвивати вагомий практичний досвід Сумської МТГ у цій сфері, заважають безпекові фактори: географічне розташування біля кордону з державою-агресоркою, статус громади як «зони можливих бойових дій». Вони стримують прихід інвесторів і їх бажання профінансувати та реалізувати проєкти в енергетичній сфері».

Від початку повномасштабного російського вторгнення енергетичний сектор України зазнав масованих ворожих атак і руйнувань. Відновлювана енергетика – вкрай потрібні інвестиції у майбутню енергетичну незалежність та стабільність енергосистеми України. Це внесок в успішне енергоефективне відновлення України.

Відтак, учасники зібрання, які представляли різні регіони України й територіальні громади, у своїх виступах зазначали, що для відбудови енергетичного сектору потрібні інноваційні рішення, та нові технологічні зміни, які дозволять максимально інтегруватись до Європейського енергетичного співтовариства на засадах сталого розвитку, з урахуванням Європейського зеленого курсу, та гарантуватимуть зменшення енергетичної бідності та підвищення енергетичної безпеки.

Додамо, що форум «Розподілена генерація GREEN:EXPO-2024» відбувся за організації та підтримки Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад».