0010.jpg

В. о. міського голови Артем КОБЗАР та заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ взяли участь у роботі Регіонального форуму «Захист прав людини в умовах воєнного стану на прикордонні».

Серед учасників Форуму – Уповноважений Верховної Ради України із захисту державної мови – «мовний омбудсмен» Тарас КРЕМІНЬ.

Головний доповідач – Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Тетяна МИРОНЕНКО – презентувала «Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра ЛУБІНЦЯ за 2023 рік».

Ключовий момент цієї доповіді: будь-яка війна, це, перш за все – величезні загрози життю і здоров’ю людей, знищення будь-яких прав і свобод. А широкомасштабна збройна агресія росії, яка триває з лютого 2022 року, – спланований геноцид зі знищення українського народу та української державності.

«Сьогодні перед Україною стоїть складне завдання: захист територіальної цілісності, суверенітету, порушених війною прав і свобод людини й громадянина. Для цього документуємо усі злочини, які вчиняє росія проти України, залучаємо всі міжнародні правові механізми, щоб повертати додому наших військовополонених, а також викрадених росією з тимчасово окупованих територій українських громадян й особливо – наших дітей. Розробляємо алгоритми взаємодії між органами державної влади, громадськими організаціями, благодійними фондами, правозахисниками, щодо захисту прав і свобод людей у період воєнного стану», – сказала Тетяна Мироненко.

За інформацією ОВА, на Сумщині у 2023 році загинуло 85 громадян, з них троє дітей, поранено – 180 осіб, з них одна дитина. Від початку 2024 року загинули пів сотні людей, поранено 151 особу, із них тринадцятеро дітей. Окрім того, через постійні обстріли в деяких населених пунктах узагалі не залишилось жителів.

В. о. міського голови Артем Кобзар акцентує: російський збройний напад, воєнні дії стали для всієї України величезним випробуванням на міцність української державності, стійкість кожної територіальної громади та загалом по-людськи згуртували всіх українців. Жителі сумської громади теж гостинно прийняли переселенців.

«Від початку вторгнення через нашу громаду пройшло понад 30 тисяч громадян зі статусом внутрішньо переміщених осіб, а місцева влада, зокрема, представники соціальних служб, дбають про створення належних умов для їх проживання, надання соціальних послуг, лікування, навчання дітей, отримання гуманітарної допомоги та багато іншого. В допомозі людям у розв’язанні їхніх повсякденних питань, у захисті й підтримці їхніх прав і свобод ми бачимо свою головну роль як місцевої влади», – сказав Артем Кобзар.

Щоб підтримати переселенців, у Сумах у квітні відкрили Центр допомоги врятованим. Він став дванадцятим в Україні, де надають допомогу постраждалим від війни. У Центрі працює телефонна «гаряча лінія», а фахівці надають безоплатну конфіденційну соціально-психологічну, юридичну та інформаційну допомогу з різних питань.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь у своєму виступі підкреслив важливість державотворчої та об’єднавчої ролі української мови перед обличчям російської агресії. Говорив і про важливість дотримання мовного законодавства у всіх сферах життя: «Кожен із нас сьогодні чітко усвідомлює, що державна українська мова є чинником національної безпеки. Важливо, що територія прикордонної Сумщини, яка протягом всіх 33 років нашої незалежності зазнавала неприхованого ворожого російського пропагандистського впливу, була й залишається – північним форпостом України, де люди свідомо перейшли на українську у спілкуванні як в публічному просторі, так й у своїх родинах».

Одну з дискусійних панелей на форумі присвятили важливості участі місцевого малого бізнесу та суб’єктів господарювання у забезпеченні життєдіяльності громад. Обговорили досягнення й проблемні аспекти у сфері дотримання прав і свобод людини й громадянина в діяльності органів контролю, правозахисних та громадських організацій, подякували за допомогу, яку надають прикордонним громадам та ВПО волонтерські, правозахисні та гуманітарні організації.