003.jpg

Конкурсна комісія перевірила, як розпорядились коштами громади переможці конкурсу стартапів, який торік уперше проводив департамент інспекційної роботи.

У ФОП Тетяна КСЕНЖЕНКО (ТМ «Rozmova»), нині останні приготування до відкриття шоуруму в середмісті. В цехах кипить робота. Зокрема, за машиною типу флетлок, яку завдяки перемозі в конкурсі придбала підприємець. З її появою на виробництві створили нове робоче місце та отримали можливість робити на одязі пласкі шви, які не натирають тіло, що важливо, зокрема, для спортсменів. Завдяки новому обладнанню вже відшили понад 50 футболок для гравців МСК «Сумчанка». І у формі від сумського виробника хокеїстки незабаром виступатимуть на змаганнях. Загальний бюджет цього стартапу склав 130 тис. грн, з яких з бюджету Сумської міської ТГ виділили 100 тис. грн (з податками та зборами).
У планах підприємниці далі розвивати спортивний напрямок, чоловічу лінійку та допомагати військовим.
ФОП має 10 найманих працівників. Також наразі тут проходять практику троє учнів закладу профтехосвіти, після чого один із них залишиться тут працювати.

ФОП Костянтин ГЕТТА (ТМ «Доброїж») завдяки конкурсу стартапів поповнив арсенал обладнання сушаркою, тістомісом і машиною для темперування шоколаду. Перший апарат уже запустили, два інших готують до використання. Нині тут виробляють, зокрема, понад 70 видів натуральних солодощів без цукру. Серед іншого мають чотири спеціальні різновиди, які безоплатно постачають захисникам України. Загальний кошторис стартапу – 158,7 тис. грн (кошти бюджету громади – 99,6 тис. грн (з податками та зборами).

ФОП Світлана БИЦЕНКО як переможець конкурсу створила Інтернет-магазин з продажу крафтових товарів із лаванди власного виробництва. Загальний бюджет цього стартапу – 83 тис. грн, з яких частка бюджету – 60 тис. грн (з податками та зборами). Поява сайту дала змогу знайти покупців у Києві та Львові. ФОП сплачує до бюджету Сумської МТГ 5% від доходу. Тож, чим більше товарів буде реалізовано, тим більше податкових надходжень отримає скарбниця громади.

Заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ зазначив, що розвивати малий і середній бізнес – важливо, адже йдеться про робочі місця, податки, що особливо вагомо в умовах повномасштабної війни, яку зараз переживає Україна. Посадовець подякував підприємцям, котрі, попри складні реалії, продовжують свою справу, та запевнив, що керівництво громади готове їх підтримувати й надалі.

Директор департаменту інспекційної роботи Максим ЗЕЛЕНСЬКИЙ повідомив, що триває приймання заявок у рамках другого конкурсу старапів, переможці якого отримають фінансову підтримку зі скарбниці Сумської міської тергромади.

Товари переможців конкурсу та інших місцевих виробників можна придбати у крамничці «Крафтниця».