003.jpg

У Сумах відбулась урочиста церемонія нагородження цьогорічних переможців регіонального відбору громадської відзнаки «Орден Святого Пантелеймона».

У церемонії нагородження кращих медиків Сумщини взяв участь голова Поважної ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона», міністр охорони здоров’я України у 2007 – 2010 роках Василь КНЯЗЕВИЧ.

Він подякував кожному жителю прикордонної Сумщини за оборону всієї України, адже завдяки мужності сумських оборонців у перші місяці вторгнення ворогу не вдалося пройти далі. Також він відзначив сумських медиків, які попри війну розвивають галузь і демонструють високі досягнення у лікуванні.

«Професія лікаря в усі часи була і залишається однією з найпотрібніших і найблагородніших. Лікарі перші приходять на допомогу у мирний час, але особливої ваги набуває праця медика під час війни. Тим, хто боронить державу «на нулі» – дуже важливо знати, що медична допомога – поряд. Вже 10 років на лінії бойового зіткнення працюють сотні цивільних медиків. Вони усвідомили, що честь, і обов’язок медичної професії, це допомога й милосердя», – підкреслив голова Поважної ради.

Цього року на регіональний відбір медичні заклади подали заявки на 21 кандидата в номінації «цивільний медик», і чотирьох кандидатів у номінації «військовий медик», розповіла голова Регіональної ради відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» на Сумщині Валентина ДОМІНАС.

«Від першого дня повномасштабного вторгнення лікарі взяли на себе велику відповідальність. У лікарнях загального профілю навчились лікувати бойові поранення й політравми. Виконують надскладні і навіть унікальні операції, пересаджують органи, і дають хворій людині новий шанс і нову якість життя. Цивільні медики пішли на фронт та опанували тактичну медицину. Під обстрілами і в окопі їх мотивує головний обов’язок лікаря: врятувати життя людини», – сказала Валентина Домінас.

Від імені жителів сумської громади подякував медикам за їхню працю перший заступник міського голови Артем КУЗНЕЦОВ: «Низький уклін усім медичним колективам лікарень нашої громади, які від початку вторгнення ні на мить не припиняли своєї роботи. Наші лікарні приймали і лікували пацієнтів, а лікарі опановували нові види медичних послуг, і цілодобово забезпечували та забезпечують якісний рівень медичної допомоги населенню та військовим».

Заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ виконав почесну місію нагородження: у номінації «цивільний медик» перемогу здобув Денис УСТИМЕНКО – ендоваскулярний хірург, завідувач відділення інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії КНП «Сумська міська центральна клінічна лікарня».

У номінації «військовий медик» – Андрій ГОРБАНЬ – молодший сержант 155-го батальйону 117 Обр ТрО, який на російсько- українській війні з 2014 року.

Хвилиною мовчання вшанували учасники церемонії усіх українських медиків, які загинули на фронті та під час ворожих обстрілів. У Сумах це вісім героїв: Ігор ЮЩЕНКО, Максим БАЗІН, Роман ОХРІМЕНКО, Михайло ЛОШАК, Олександр ДОХЛЕНКО, Станіслав ГАЛУШКА, Олександр МІЩЕНКО, Сергій КОРОЛЬОВ.