002.jpg

Енергоменеджер Сумської міської ТГ перемогла в конкурсі Energy management star 2024.

3аступник начальника управління – начальник відділу охорони довкілля, енергоефективності та кліматичної політики департаменту фінансів, економіки та інвестицій Марина ДРАНІЧЕНКО займається питаннями охорони довкілля та енергоефективності в органах місцевого самоврядування з 2013 року.

З 2022 по 2023 роки вона реалізувала з командою міської ради у співпраці з «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», а також громадськими організаціями ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія» три проєкти з улаштування сонячних станцій на об’єктах соціальної сфери. Спільно з ГО «Еколтава» працювала над розробкою документа «Оцінка вразливості до зміни клімату для Сумської міської територіальної громади та рекомендації з адаптації», координувала розробку для Сумської МТГ Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК). Завдяки їй Суми мають власну книгу казок «Збережи енергію! Зупини зміни клімату!», створену за результатами конкурсу на найкращий дитячий твір у рамках загальноміського заходу Дні Сталої Енергії.

«Що для мене особисто є ця відзнака? Це чергова перемога Сумської громади! Я завжди мріяла, щоб зірка енергоефективності засяяла в Сумах! Мрії збуваються! Головне вірити та докладати максимум зусиль», – зазначила переможниця.

Конкурс за звання кращих енергоменеджерів у громадах відбувався в межах проєкту ЄС «Угода мерів – Схід» за підтримки Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури України, Асоціації «Енергоефективні міста України» та Проєкту з енергоефективності та захисту клімату, що впроваджуються GIZ за дорученням уряду Німеччини.
Його учасниками були делеговані представники від громад, які є підписантами Угоди мерів щодо клімату та енергії із зобов’язаннями до 2030 року або до 2050 року.З 19 зареєстрованих кандидатів до участі допустили 14.Конкурс складався із трьох етапів. На першому конкурсанти презентували проєктні ідеї, на другому – семеро енергоменеджерів працювали над відеороликами на тему: «Зелена трансформація, декарбонізовані та конкурентоспроможні громади», на третьому, що проходив під час Муніципальної платформи з клімату та енергії «Енергоменеджери, мережуймось – 2024», четверо фіналістів змагались у трьох панельних дискусіях.