007.jpg

З нагоди 28-ої річниці Конституції України в Сумах нагородили бійців добровольчих формувань громади.

На початку церемонії хвилиною мовчання керівництво сумської громади, депутати міської ради та представники ДФТГ вшанували пам’ять військових, які загинули за свободу і незалежність України за десять років російсько-української війни.

З вітальним словом до добровольців сумської громади звернувся в. о. міського голови з виконавчої роботи Станіслав ПОЛЯКОВ: «28 червня 1996-го за нову Конституцію Незалежної держави Україна проголосували 315 депутатів Верховної Ради України другого скликання. Але насправді нашим конституційним традиціям - понад три століття, бо весь світ знає про те, що найперша українська Конституція – договір між новообраним гетьманом Пилипом ОРЛИКОМ, козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького був укладений ще 1710 року. І ми, нащадки нашого славного героїчного козацтва, сьогодні можемо сказати, що наша національна гідність, наше прагнення до волі й незалежності закарбовані в нашій генетичній пам’яті, як і наше вміння – боротись і відстоювати те, що нам дороге».

Заступник міського голови Римма БИКОВА заначила, що в умовах воєнного стану вся опора держави – на плечах військових. І від цього глибшим є усвідомлення того, що День Конституції – державницьке свято особливої ваги.
«У своїй новітній історії ми маємо вже 10 років війни з російською федерацією. Держава-агресор посягнула не тільки на одвічні українські території, а й на саме існування українців як нації, з бажанням – забрати право й волю на демократичний розвиток країни, вільні вибори, свободу вираження думки українців. І сьогодні ці права власною кров’ю і власними життями воїни ЗСУ відстоюють на лінії бойового зіткнення. А захист сумської громади – її території, мирних громадян від перших хвилин повномасштабного збройного вторгнення взяли на себе добровольці, які об’єднались у бойові формування, стали надійним щитом захисту від загарбників і донині несуть охорону на блокпостах, та на прикордонні».

До привітань доєднались представники депутатського корпусу.

«Для кожного із нас той день 24 лютого 2022 року став днем, який змінив життя. Без жодних закликів сотні сумчан пішли готувати рубежі оборони, ще сотні добровольців взяли до рук зброю, а хтось здобував цю зброю голіруч у перших боях. Тому кожен із бійців ДФТГ – герой. І ці спільні дії єднатимуть нас довгі роки», – сказав голова фракції «ВО «Батьківщина» Анатолій САГАЧ.

Представник фракції «Європейської солідарності» Марина НАГОРНА подякувала сумчанам в одностроях за відданість та стійкість у хвилини найтяжчих випробувань: «Дякуємо вам, що ви є. Ви – приклад для всіх нас, а особливо – для покоління сумчан, яке підростає. І тому ми віримо у вашу мужність, та впевнені, що завдяки вашій мужності ми вистояли й обов’язково переможемо».

За активну громадянську позицію, особисту мужність, відданість військовій справі під час захисту територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок в обороноздатність міста у воєнний час, та з нагоди Дня Конституції України посадовці й депутати вручили Почесні відзнаки Сумської міської ради «За заслуги перед містом» III ступеня членам добровольчих формувань Сумської МТГ.

Артисти обласної філармонії подарували бійцям свої творчі вітання.