004.jpg

У Сумах підбили проміжні підсумки щодо готовності житлового фонду громади до зимового сезону 2024 – 2025 років.

У нараді взяли участь представники структурних підрозділів міської ради, керівники організацій управителів багатоквартирних будинків та підприємств з обслуговування житла.

Головне завдання: житлові будинки, об’єкти соціальної, освітньої та медичної сфери, комунального господарства сумської громади мають бути належно підготовлені до опалювального сезону, вже третього в умовах воєнного стану.

Серед першочергових проблем – критичний дефіцит кадрів. Директори компаній-управителів розповіли, що мобілізовано багато слюсарів, електриків, газозварників, техніків, саме тих спеціалістів, які мають перед початком опалювального сезону обстежити та відремонтувати внутрішньобудинкові теплові мережі, забезпечити повірку лічильників обліку (засобів вимірювання), і лише після цього будинок отримає акт готовності до прийому теплоносія.

Окрім того, складна фінансова ситуація не дозволяє закупити необхідні матеріали.

Два комунальні підприємства громади – «Сумитеплоенергоцентраль» і «Сумижилкомсервіс» – мають заборгованості за електроенергію, 1 млн грн та 1,5 млн грн відповідно. Своєю чергою самим підприємствам споживачі – жителі сумської громади винні за вже спожиті ними комунальні послуги.

Після дискусії ухвалили спільне рішення: терміново скласти перелік ключових технічних працівників по кожному з підприємств, що обслуговують житлові будинки, та звернутись до Сумської ОВА для розгляду питання бронювання таких фахівців.

«Новий опалювальний сезон вимагає ретельної підготовки та нових підходів. Маємо зробити все необхідне, щоб у сумській громаді, попри всі можливі ризики у зв’язку з агресією рф, він пройшов стабільно», – зазначив Артем Кобзар.

Також на засіданні обговорили питання підключення об’єктів критичної інфраструктури міста до джерел альтернативного живлення на випадок тривалих блекаутів. Окрема зустріч з цієї теми за участі комунальників та керівників теплогенеруючих підприємств відбудеться наступного тижня.