006.jpg

Для модернізації системи вуличного освітлення Суми отримали 850 енергоефективних ламп. Сертифікат на передачу цих приладів місту 27 липня на сесії міської ради очільнику обласного центру Олександру ЛИСЕНКУ вручила заступник директора Програми розвитку ООН Блерта ЧЕЛА.

Візит делегації ПРООН розпочався із офіційної зустрічі із представниками міської влади. У цій зустрічі взяли участь міський голова Олександр Лисенко, заступник міського голови Олександр ЖУРБА, директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, радник міського голови з питань енергозбереження Олександр БОЙКО і начальник відділу екології , енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО.

Міський голова Олександр Лисенко зазначив, що з 1993 року ПРООН надає допомогу Уряду України у розробці рішень для здійснення переходу від планової до ринкової економіки та розвитку демократичної системи. Нині цю програму починають впроваджувати і в Сумах. Також керманич обласного центру наголосив, на стратегічній важливості реалізації таких прогресивних проектів як на теренах міста, так і в державі загалом.

«У сучасному суспільно-політичному дискурсі неабиякої актуальності набувають усі напрямки роботи Програми розвитку ООН. У Сумах наразі особлива увага приділяється проблемі енергозбереження. Якщо ж говорити про глобальні напрямки співпраці з ПРООН, то це співробітництво передбачає ефективну взаємодію, яка покликана сприяти впровадженню реформ, покращенню рівня життя громадян, подоланню бідності, захисту прав людини тощо», - резюмував міський голова Олександр Лисенко.

Заступник директора Програми розвитку ООН Блерта Чела наголосила, що ПРООН співпрацює з усіма верствами суспільства та на всіх рівнях допомагає втілювати в життя новітні технології і підходи до облаштування життя.

Окрім цього Блерта Чела звернулася до депутатів міської ради. У своєму виступі керівник ПРООН зазначила, співпраця з Сумами – це унікальне партнерство, яке спрямоване на втілення в життя енергоефективних ініціатив і проектів із покращення міського ландшафту. Крім того, співробітництво передбачає підтримку у процесі рішення глобальних викликів сьогодення, приміром зміну клімату, на користь жителів обласного центру.

«Глобальною проблемою нині залишається енергоефективність. Саме відходи від споживання енергії найбільше забруднюють атмосферу, що створює загрозу світового масштабу, як для сьогодення, так і для майбутніх поколінь. Україна – одна із найменш енергоефективних країн світу. Однак вирішення цих проблем має починатися із невеликих локацій, із кожного з нас. Місто Суми – лідирує в цій галузі та слугує взірцем для інших України», – підкреслила Блерта Чела.

Загалом же, представники ПРООН зазначили, що фундаментальною метою Програми є сталий людський розвиток, який включає економічний, соціальний та екологічний аспекти і гарантує розбудову сильної, заможної, демократичної держави.