001.jpg

10 жовтня у Міністерстві охорони здоров’я відбувся семінар за участі регіональних представників керівних структурних підрозділів охорони здоров'я, де був присутній і профільний заступник міського голови Степан ПАК.

Разом із іншими учасниками заходу він долучився до таких важливих питань у реформуванні медичної сфери: побудова нової системи громадського здоров’я в Україні, проект дистанційного навчання «Тренінгова ініціатива щодо підтримки клінічного рішення», якість та доступність лікарських засобів, перспективи фінансування медицини у 2017 році.

Степан Пак зазначив, що мова йшла безпосередньо про розвиток охорони здоров’я, надання медичної допомоги громадянам та про запровадження вже у наступному році Програми сімейної медицини європейського зразка. І хоча на сьогодні є нормативно-правові документи, якими керуються у галузі охорони здоров’я, але деякі пункти у них потребують доопрацювання.

Зараз вкрай необхідно розвивати первинну медичну ланку, особливу увагу звертаючи на те, що лікарі можуть самі обирати організаційну форму роботи – реєструватися як фізичні особи – підприємці, надавати медичну допомогу в окремих поліклініках, амбулаторіях та центрах первинної медико-санітарної допомоги, таку думку висловили учасники семінару.

Починаючи з 2017 року, Міністерство охорони здоров’я планує започаткувати нову модель фінансування первинної медичної ланки. Підхід такий: заробітну платню лікарі будуть отримувати відповідно до кількості пацієнтів, яких вони обслуговують. До кожного лікаря, за його бажанням, буде приписана та кількість населення, яка дозволяється згідно з наказами МОЗу. Самі ж громадяни також за своїм бажанням зможуть обрати собі лікаря.

Вторинний та третинний рівні теж зазнають деяких змін. З наступного року відбудеться перехід лікувальних закладів на засади роботи комунальних підприємств. Вони будуть автономними і фінансуватимуться не постатейно, а відповідно до потреб, які визначатиме керівництво медичного закладу. Основним, звичайно, є лікувальна база.

Що ж стосується якості та доступності лікарських засобів, то нині їх кількість, яка зареєстрована в Міністерстві охорони здоров’я, складає більше 3 тисяч. Скорити цей перелік планують до декількох сотень, керуючись принципом виключення тих, які за механізмом дії є схожими один з одним. Буде створено національний перелік основних лікарських засобів з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Серед інших пріоритетів у цьому питанні є запровадження відшкодування з бюджету хворому за придбані ним у аптечному пункті лікарські засоби, які знадобляться для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми.

Заступник міського голови повідомив, що окрім вище окреслених питань, у МОЗі планують покращити надання першої домедичної допомоги, спеціалізованої екстреної медичної допомоги. Для цього, першочергово, планують підвищити професійну підготовку медичного персоналу та тих, хто відповідно до своєї трудової діяльності, має вміти надавати домедичну та екстрену медичну допомогу (поліцейські, пожежники, професійні водії та інші).

Аби ж реагування на виклики громадян було оперативним, вже з наступного року інновацій зазнають і диспетчерські системи. При лікарнях створять відділення екстреної невідкладної допомоги, які будуть приймати пацієнтів від працівників «швидкої». На самих станціях швидкої допомоги будуть працювати фельдшерські бригади.