Print
Hits: 1503

У річницю смерті Почесного громадянина міста Суми, Героя Радянського Союзу Василя Батєхи міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Степан ПАК та голова ради міської організації ветеранів Микола БОНДАРЄВ поклали квіти до могили видатного сумчанина.

Говорячи про Василя Батєху, насамперед згадували його силу духу, доброту та людяність. Для тисяч сумчан він назавжди залишився взірцем відваги, патріотизму та самопожертви у боротьбі за рідну землю.

Герой відійшов у вічність торік 13 лютого, не доживши півтора місяця до свого 97-річчя. Він був останнім Героєм Радянського Союзу, що проживав на Сумщині. Свою «Золоту Зірку» уродженець Глухівського району здобув за форсування Дніпра та пекельний бій, під час якого знищив більше двох десятків фашистів.

Під час війни Василь Батєха був п’ять разів поранений. Однак залишився у лавах Збройних Сил до 1954 року. Впродовж наступних 20 років жив у Новокузнецьку, працював машиністом електромостового крану. Вийшовши на пенсію, переїхав до Сум. Василь Панасович брав активну участь у роботі ветеранської організації, допомагав учасникам війни у вирішенні їх побутових питань, зустрічався з молоддю.  

Василь Батєха нагороджений орденом Червоної Зірки, орденом Вітчизняної Війни І ст., орденом «Знак Пошани», орденом Богдана Хмельницького І ст., численними медалями.

29 квітня 2015 року Сумська міська рада присвоїла Василю Батєсі звання «Почесний громадянин міста Суми». З відповідною ініціативою до депутатського корпусу вийшли керівники підприємств та організацій міста.