005.jpg

Департамент забезпечення ресурсних платежів організував і провів семінар для суб’єктів малого та середнього підприємництва міста на тему: «Перевірки суб'єктів господарювання Державною службою з питань праці та її територіальними органами. Нормативне регулювання повноважень інспекторів з праці».

Захід відбувся у четвер, 23 лютого, у приміщенні Конгрес-центру СумДУ. Семінар фінансувався відповідно до цільової Програми підтримки малого і середнього підприємництва в м. Суми на 2017-2019 роки, тому для суб’єктів господарювання участь у ньому була безкоштовна.

Проводив навчальне заняття голова адвокатського об’єднання «Альтера» Ігор МАРЧЕНКО.

Семінар відвідало понад 100 представників підприємств та підприємців.

За три години, що тривав захід, учасники мали змогу отримати необхідні знання з вказаної теми.

«Оскільки за адміністративні правопорушення сьогодні встановлено відповідальність двічі – в Кодексі України про адміністративні правопорушення та в Кодексі законів про працю України, а у зв’язку із збільшенням з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати вдвічі, автоматично збільшилися і санкції, передбачені Кодексом законів про працю України, розмір яких прив’язаний до мінімальної заробітної плати, для підприємця дуже важливо бути максимально обізнаним в цих питаннях», – зазначила начальник відділу підприємництва Катерина БОЖЕНКО.

Позаяк, наголосила вона, за свою діяльність суб’єкти підприємництва та посадові особи відповідають усім своїм майном, а, наприклад, максимальний розмір штрафу за порушення законодавства про працю становить 320 тис. грн. (недопуск інспектора Держпраці до перевірки з питань оформлення підприємцем найманих працівників) необхідно довести до відома широкого кола підприємців вимоги трудового законодавства, запобігти ліквідації робочих місць, зменшенню виробництва товарів і послуг, тінізації економіки.

У ході активного діалогу учасників семінару обговорено ймовірні порушення законодавства, за які передбачено накладення штрафних санкцій згідно з ст. 265 КЗпПУ, надано вичерпні відповіді на багато інших питань.