006.jpg

У п’ятницю, 24 березня, на базі «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди провели тематичний вечір, присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом.

У заході взяли участь діти, молодь, що відбуває покарання без позбавлення волі, та вихованці Сумського дитячого будинку імені С. П. Супруна.
Метою даного заходу було підвищити обізнаність присутніх щодо глобальної епідемії туберкульозу, зусиль із ліквідації цієї хвороби, методів її профілактики та раннього виявлення.

Завідувачка відділення «Клініка, дружня до молоді» Владлена КОНЦЕВИЧ ознайомила присутніх зі станом захворюваності на туберкульоз у світі, Сумській області та Сумах і наголосила, що обстеження на туберкульоз –просте, безпечне, безболісне і займає небагато часу.

Голова правління СБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА розповіла про поєднання туберкульозу та ВІЛ/СНІДу. Найбільш вразливими до туберкульозу є ВІЛ-позитивні люди, а також хворі на цукровий діабет, хворі, що приймають ліки, які пригнічують імунну систему (наприклад, зі злоякісними новоутвореннями), особи, які активно споживають алкоголь або наркотики.

Студенти медичного інституту Ірина ХИЖКОВА та Віталій БАГАТЕРЕНКО, представники Всеукраїнської асоціації студентів-медиків, нагадали присутнім про важливість своєчасної діагностики туберкульозу у дітей, починаючи з раннього віку, особливо з групи соціального ризику. До туберкульозу особливо вразливі діти до п’яти років, підлітки, жінки у період вагітності і після та люди похилого віку. Вважається, що більша частина населення України до 14-річного віку вже інфікована туберкульозом. Це не обов’язково означає, що ці люди захворіють на активний туберкульоз. Доведено, що для ВІЛ-негативних людей ризик захворіти складає не більше, ніж 10% протягом життя. Щоб не захворіти, треба вести здоровий спосіб життя, своєчасно проходити медичні огляди та при виявленні симптомів захворювання звертатись до лікаря.

Присутні переглянули відеофільм «Туберкульоз: знай, стережись, не бійся» МОЗ України та USAID та отримали інформаційно-просвітницьку літературу та буклету з інформацією, де можна пройти флюорографію в Сумах.

Торік у Сумах уперше виявили 122 хворих на туберкульоз, в 2015 році – 111. Показник загальної захворюваності склав 45,2 на 100 тис. населення, обласний показник – 55,4.

Захворюваність збільшилась на 9,9%. Серед дітей ¬– у три рази: захворіло семеро та п’ятеро підлітків (у 2015 році відповідно троє та один). Із них сімох осіб було виявлено при профоглядах (трьох – при флюорографії, чотирьох – при тубдіагностиці), п’ятьох – при зверненні.

На жаль, останніми роками в Сумах зменшується кількість осіб, які пройшли флюорографічне обстеження. Так, у 2016 році в місті обстежено 125311 осіб, що майже на 11% менше, ніж за аналогічний період у попередньому році.

Кожного року 24 березня в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття мікобактерії туберкульозу, яку на його честь називають паличкою Коха.

Туберкульоз є однією з найактуальніших соціально-політичних та медичних проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. Наразі існує лише одна можливість боротьби з епідемією цієї хвороби – раннє виявлення та лікування хворих.