0010.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення просить сумчан при сильному вітрові бути обережними на вулиці і вдома.

Як зазначають у відділі з посиланням на прогноз обласного центру з гідрометеорології, вдень 27 квітня по місту та області очікуються пориви південного вітру 15-20 м/с.

При штормових попередженнях, коли сила поривів вітру досягає 15-20 і навіть 30 м / с, відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення рекомендує дотримуватися основних правил техніки безпеки.

Для того, аби убезпечити себе, необхідно всі вікна в будинку або квартирі щільно зачинити. При особливо сильних вітрах (ураганах) можна заклеїти їх смужками скотчу по діагоналі скла (буквою Х), це вбереже від осколків, якщо вітер виб'є скло.

З незасклених балконів і лоджій слід прибрати абсолютно всі предмети, які можуть при сильному вітрі випасти назовні (горщики, банки, ящики, пляшки і т. п.).

Опинившись на вулиці в шторм, слід триматися якомога далі від рекламних щитів (і інших навісних конструкцій), ліній електропередач, а також дерев.

Не можна підходити до обірваних дротів і предметів (дерев), що розгойдуються від вітру.

Коли дуже вітряно, необхідно сховатися в найближчій будівлі (це може бути магазин, бібліотека, торговий центр, під'їзд будинку, кінотеатр) або природному укритті до його стихання.

Слід особливо уважно стежити за тим, щоб не перебувати під великими деревами, особливо це стосується тополь, і не паркувати під ними автотранспорт. Також особливо небезпечні гнилі і старі дерева, а також ті, що ростуть поодиноко.

Вдома краще ховатись подалі від вікон (туалеті і ванні, коридорі, вбудованій шафі). Не слід користуватися ліфтом, бо вітер може обірвати дроти на вулиці, через що відключиться електрика.

При зриві даху (якщо це, наприклад, одноповерховий будинок), потрібно сховатись під столом, в шафі, ванній кімнаті та інших подібних місцях.