004.jpg

У Сумах відбулись урочистості з нагоди 21-ї річниці прийняття Конституції України.

Зранку сумчани разом із представниками міської та обласної влади поклали квіти до могил Героя України Олексія БРАТУШКИ та загиблих на Сході України. Потому городяни зібрались на майдані Незалежності на урочистий мітинг, в якому взяли участь й учасники XVI Міжнародного фестивалю духової музики «Сурми України».

Вітаючи присутніх зі знаменною в українському календарі датою, міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на тому, що українці мають пам’ятати і пишатись, що саме їхні пращури були зачинателями конституційного процесу.

«Прогресивні французи та поляки кажуть, що саме вони у 1791 році першими написали свої конституційні закони. Американці – що за три роки до цього вони створили свою Конституцію. Але 1710 рік. Запорізька Січ. Українці. Пилип Орлик. Перший закон відносин старшини і гетьмана, перша Конституція України. І про це треба знати», – зазначив міський голова.

Він нагадав історію українського конституційного процесу та зауважив, що у 1996 році була прийнята найдемократичніша за всі часи існування української держави Конституція. Це визнав тоді і визнає донині увесь світ. Тож й українці мають пишатися цим і шанувати Основний закон.

«Хочу поздоровити всіх із цим святом – святом прийняття основного закону України – платформи та базису існування не лише свобод, але й обов’язків кожного українця. Ми повинні пам’ятати, що Конституція дає нам права, а й вимагає дотримання обов’язків, зокрема служити нашій державі, нашому суспільству», – сказав Олександр Лисенко.

Міський голова висловив переконання, що попри намагання нині розколоти Україну, позбавити її права стати повноправним членом демократичної європейської спільноти, українці захистять засади державності, які ще 21 рік тому записали до Основного Закону України, й посяде достойне місце серед країн Європейського Союзу.

За вагомий особистий внесок у розвиток духової музики, патріотичне виховання підростаючого покоління, піднесення іміджу Сум на світовій культурній ниві, велику професійну майстерність та з нагоди Дня Конституції України Олександр Лисенко вручив народному артисту Україну, генерал-майору одному з засновників фестивалю духової музики «Сурми України» Володимиру ДЕРКАЧУ Почесну відзнаку Сумської міської ради «За майстерність»; голові адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, генерал-лейтенанту Миколі МАЛЬКОВУ за вагомий особистий внесок у зміцнення культурних зв’язків, популяризацію духової музики, підвищення її ролі у патріотичному та естетичному вихованні сучасного покоління, сприяння участі оркестрів Державної спеціальної служби транспорту в Міжнародному фестивалі духової музики «Сурми України» та з нагоди Дня Конституції України – Подяку міського голови; «Народному Герою України» Андрію ТИМОФЄЄВУ за громадянську мужність, патріотизм, особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності України та з нагоди Дня Конституції України – пам’ятний знак «Патріот України».

У свою чергу генерал-майор Володимир Деркач передав керівництву міста та області від Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова золоті медалі «Михайло Петрович Драгоманов 1841 – 1895 рр.»

Після урочистостей сумчани та гості міста під супровід духового оркестру 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади рушили від майдану Незалежності до пам’ятника Тарасові Шевченку, де вшанували пам’ять Великого Кобзаря. Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ) акапельно виконав пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» і Гімн України.