0012.jpg

З 11 жовтня набрав чинності Закон України № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Про основні положення та нововведення в пенсійній реформі під час брифінгу 3 листопада розповіла начальник Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Валентина МАЙКОВСЬКА.

Вона повідомила, що перерахунок пенсій відповідно до змін законодавства був проведений з 1 жовтня за матеріалами пенсійних справ та за єдиним правилом для всіх пенсіонерів – використовуючи коефіцієнт заробітної плати людини на час призначення пенсії, його страховий стаж і показник середньої заробітної плати по Україні (на сьогодні це 3764,4 грн.)

«Наразі на обліку в управлінні перебуває 97364 пенсіонери. Підвищений розмір пенсії отримали майже 91% пенсіонерів. Середній розмір пенсії збільшився майже на 600 грн. і на сьогодні становить 2474,4 грн. Мінімальна пенсія відтепер становить 1452 грн. для тих, у кого достатньо стажу роботи, а для тих, у кого не вистачає стажу – 1373 грн.», – розповіла Валентина Майковська.

Під час спілкування з журналістами керівник Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області зазначила, що пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, але змінилися вимоги до трудового стажу.

Отже, починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають громадяни за наявності страхового стажу не менше 25 років. У 65 років вийти на пенсію зможуть ті сумчани, які у 2019 році матимуть від 15 до 16 років страхового стажу. І знову шкала передбачає щорічне збільшення необхідного стажу для даної категорії осіб на один рік. Починаючи з 1 січня 2028 року – необхідний стаж становитиме від 15 до 25 років. Мінімальний страховий стаж збільшуватиметься на один рік протягом десяти років, поки не складе 35 років у 2028 році.

Разом з тим посадовець підкреслила, що Законом також передбачений варіант, коли людина може придбати страховий стаж, якого не вистачає. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Ще однією новацією є скасування зменшення розміру пенсій жінкам, які скористались правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55 років. Тож вони отримуватимуть пенсії у повному розмірі після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

Як розповіла Валентина Майковська, з 1 жовтня пенсійне забезпечення державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, народних депутатів, працівників дипломатичної служби та інших категорій здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Особливу увагу вона звернула на право призначення дострокової пенсії за віком та збережене право виходу на пенсію за віком на пільгових умовах.

Законом збережене право виходу на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи особам, які працювали на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за визначеними списками.

Мають право на призначення дострокової пенсії за віком, зокрема, особи з інвалідністю по зору І групи; жінки, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку; матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку.

Починаючи з 1 січня 2019 року має запрацювати накопичувальний рівень пенсійного забезпечення, що дозволить в майбутньому отримувати пенсію вже з трьох джерел – солідарна система, накопичувального рівня і недержавних пенсійних фондів.

Підсумовуючи, Валентина Майковська наголосила, що впровадження пенсійної реформи сприяє підвищенню матеріального становища пенсіонера, шляхом осучаснення пенсійних виплат вже призначених пенсій та скасуванню диспропорцій стосовно працюючого населення, яке буде виходити на пенсію в майбутньому.

«Для отримання гідної пенсії потрібно працювати легально, не отримувати заробітну плату в конвертах, сплачувати пенсійні внески до Пенсійного фонду», – акцентувала вона.