002.jpg

КНП «Клінічна лікарня № 5» відсьогодні проводить рентгенологічні дослідження на сучасному апараті.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО оглянув нове обладнання, придбане за кошти міського бюджету, та поспілкувався з керівництвом і працівниками медзакладу.

Дослідження проводяться за допомогою системи рентгенівської діагностики Polistat М (виробництво Італія, 2019 рік). Її придбали за кошти міського бюджету через систему електронних державних закупівель ProZorro за майже 4 млн гривень (на закупівлі зекономили близько 300 тис. грн.). Під новий апарат міським коштом капітально відремонтували рентген-кабінет, на що спрямували майже 300 тис. гривень.

Директор КНП «Клінічна лікарня № 5» В’ячеслав ПЕТРЕНКО розповів, що новий рентген-апарат може працювати як у вертикальному, так і у горизонтальному положенні, має невеликий час дослідження та низькі дози випромінювання, дає можливість отримувати зображення високої якості. Останні зберігаються в електронному вигляді в архіві сервера та передаються у два робочі кабінети лікарів.

Директор лікарні та її працівники подякували міському голові та депутатському корпусу за придбання потрібної техніки, що дасть змогу закладу безперервно проводити рентгенологічні дослідження всім, хто цього потребує, і не відправляти пацієнтів до інших лікарень.

За перші півдня роботи на новому обладнанні спеціалісти обстежили п’ятьох пацієнтів. Загалом щодня тут можуть приймати до 40 людей.

Рентгенологічні обстеження безоплатні, лише якщо пацієнт виявить бажання перенести отримане зображення на диск, доведеться сплатити за носій.

«Відновлення роботи рентген-кабінету полегшить пацієнтам лікарні № 5 доступ до рентгенологічних досліджень і зніме навантаження на інші медичні заклади, де є подібне обладнання. Не менш важливо, що обстеження проводитиметься на сучасному апараті, що підвищить точність діагностики», – сказав міський голова.

Очільник міста зауважив, що допомога цій та решті лікарень цього року могла бути більшою, але доводиться виходити з реалій, що склались через перереєстрацію обласних підприємств, і дофінансування містом деяких державних програм.

Олександр Лисенко запевнив, що попри все міська влада й надалі приділятиме увагу закладам медицини, адже надважливо ремонтувати лікарняні заклади та поліпшувати їхню матеріально-технічну базу, бо йдеться про здоров’я та життя сумчан. Так, сьогодні у лікарні № 5 розпочали капітальний ремонт ліфта у хірургічному корпусі № 1, на що з міського бюджету додатково виділили 181,2 тис. грн., та роблять підходи до закладу.