003.jpg

В Агенції промоції «Суми» підбили підсумки II Різдвяного гастрофесту «Слобожанські смаки» та назвали його переможців.

Гастрофест тривав із 7 по 26 січня (на численні прохання поціновувачів слобожанської кухні його продовжили на три тижні).

У рамках фестивалю на Різдво на Покровській площі відбувся автентичний гастрономічний ярмарок із фольклорною програмою «Різдвяні колядки», а ресторанні заклади міста на час гастрофесту запровадили додаткові меню зі стравами на основі унікальних слобожанських рецептів.

«Гастрофест довів, що Суми мають свої автентичні смаки, які до вподоби як сумчанам так і гостям міста, – сказав міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Наша мета - привернути увагу до нашого міста, до наших традицій, і проведення заходів, подібних гастрофесту «Слобожанські смаки», – дієвий інструмент це зробити».

Очільника міста підтримав і керівник туристичного агентства Олександр КОВАЛЕНКО, зазначивши, що смачна кухні та унікальні страви – ефективний метод «підкупити» туриста, тож порадив власникам закладів залишити хоча б деякі з фестивальних страв у меню, що сприятиме популяризації міста й самих ресторанів.

Цьогоріч коло учасників фестивалю розширилось. Якщо торік їх було 10, то нині вже 13 (Crocodile, Ile de France, Family, Glamour, «Козацька броварня», «Сафарі», Simbiosi, «Сумка», «Старий млин», Strudel, Testo, «Шафран», «Шалена шкварка»).

За умовами фестивалю, кожен заклад мав ввести в меню не менше п’яти страв, приготованих з продукції місцевих виробників. Дехто з учасників на цьому не зупинився та додатково ввів в меню ще кілька. Загалом з’явилось близько 70 страв, з них 20 – із додаванням промислової конопляної продукції.

За підсумками голосування експертів та відвідувачів перемогу в номінації «Найкраща страва» здобув «Старий млин» (за поєднання традиційної кухні, простоти, майстерності та використання місцевих слобожанських продуктів, завдяки яким конопляні вареники з індичкою стали дійсно еталонною стравою фестивалю), «Відродження смаку» – «Сумка» (за справжній слобожанський смак – смак конопель), «Креативна кухня» – Glamour (за творчій пошук, майстерність у приготуванні страв, яскравий вигляд та оригінальність, за цікаву креативну роботу з локальними продуктами), «Автентична кухня» – «Сафарі» (за відродження та смачну адаптацію до сучасності автентичних страв Слобожанщини, які до сьогодні живуть у фольклорі та мають бути широко представлені в регіоні), «Народний вибір» – Simbiosi (за смачні, слобожанські та сучасні страви, за які проголосували як відвідувачі, так і журі фестивалю).

Переможців та учасників відзначили спеціальними нагородами.

Керівник ГД «Центр туристичних та культурних проєктів «Мандрівна Україна» Денис ПОЛАК подякував міській владі за підтримку та повідомив, що наступний фестиваль уже вписаний у програму сумських міських заходів й організатори вже думають про нові форми його проведення.