Print
Hits: 1367

З нагоди 365-ої річниці з часу заснування міста, в обласній філармонії відбулась Урочиста сесія міської ради.

На неї завітали знані містяни, керівники підприємств та організацій, військові та родини загиблих учасників АТО/ООС, керівники області, депутати міської ради та представники керівництва Харкова.

На Інформаційному порталі Сумської міської ради здійснювалась онлайн-трансляція заходу, яка супроводжувалась сурдоперекладом.

Вітаючи присутніх із 365-річним ювілеєм з часу заснування Сум, Олександр ЛИСЕНКО насамперед подякував усім містянам за їхню щоденну працю. 

Він звернувся до військовослужбовців, лікарів, представників освіти, підприємців, працівників комунальних служб та будівельників зі словами вдячності за те, що кожен із них, день за днем робить все, аби місто ставало кращим.

«У цій залі зібралися сумчани – представники різних професій та віку, різного досвіду та статку, але для кожного з нас Суми – це місто, з яким ми пов’язуємо своє майбутнє та з яким хотіли б пов’язати майбутнє наших дітей та онуків. Спільними зусиллями влади, бізнесу, громадськості, кожного на своєму робочому місці, день за днем робимо все, аби наші прагнення ставали реальністю», – наголосив очільник обласного центру.

Від імені громади Олександр Лисенко подякував захисникам усіх поколінь, –ветеранам Другої світової війни, та тим, які нині на сході України обороняють територіальну цілісність та суверенітет держави.

Усіх визволителів, які віддали найдорожче – життя, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Суми – єдине місто в країні, де функціонує спеціалізований Центр учасників бойових дій з сучасним обладнанням для лікування та реабілітації. Окрім того, лише в Сумах учасники АТО/ООС отримують від міської ради матеріальну допомогу на придбання житла, завдяки чому 104 родини бійців вже придбали помешкання.

«Місто активно оновлюється. І змін за останні п'ять років відбулося більше ніж за останні чверть століття. Протягом всього цього часу діяльність міської влади була відкрита та прозора. За дослідженням європейських установ, прозорість та відкритість міської влади складає 72% – це найвищий показник серед 50 найбільших міст України», – сказав Олександр Лисенко.

Щодо пріоритетів на майбутнє, – за словами міського голови, вони незмінні, – місто й надалі йтиме шляхом утвердження європейських стандартів і цінностей.

До привітань очільника обласного центру на адресу сумчан приєднався голова обласної державної адміністрації Роман ГРИЩЕНКО: «Я вірю в те, що місто Суми обов’язково стане кращим із кращих міст, про яке будуть чути далеко за межами України. Багато що для цього вже зроблено, багато ще в планах. Але я впевнений, що разом ми все зможемо».

Присутні на Урочистій сесії переглянули відеовітання сумчанам з нагоди Дня міста від зарубіжних партнерів, міст-побратимів: Кутаїсі (Грузія), Банська Бистриця (Словацька Республіка), Целлє (Німеччина) Чжуцзі (Китайська народна Республіка), Люблін (Польща) та Мажейкяй (Литовська республіка).

Завітали на Урочисту сесію й видатні земляки – діячі мистецтва, культури, представники органів місцевого самоврядування. З нагоди свята міський голова відзначив їх нагородами державної та місцевої ваги. 

Так, з нагоди Дня міста Суми, Почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ІІ ступеня Олександр Лисенко відзначив керівника прес-центру міської організації ветеранів України Петра НЕСТЕРЕНКА.

Почесною відзнакою міської ради «За майстерність» очільник міста нагородив Почесного громадянина Сум, голову міської ради, голову виконкому 1989-1992 років Анатолія ЄПІФАНОВА. Також Почесну відзнаку міської ради «За майстерність» вручили заступнику директора з медичної частини КНП «Клінічна лікарня № 4» Вірі СИЗОНЕНКО.

За багаторічну сумлінну працю в галузі культури подякою міського голови Олександр Лисенко відзначив заслуженого діяча мистецтв України, композитора, артиста-вокаліста обласної філармонії Валерія КОЗУПИЦЮ.

За вагомий особистий внесок у розвиток культури та духовності суспільства, наполегливу сумлінну працю та високий професіоналізм Подяки міського голови отримали: громадський діяч, науковець, екскурсовод, член Національної спілки журналістів України Лідія ШЕРЕМЕТ, ведучий загальноміських культурно-мистецьких заходів Дмитро БУДЯНСЬКИЙ та керівник компанії «TFT Company» Олександр ГРИЦЕНКО.

За активну волонтерську діяльність, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у реабілітацію учасників АТО Грамотою міського голови та набором сувенірної продукції нагороджено лікарів та медичних сестер міста: Тетяну ЗАКУТАЙЛО, Валентину КОБИЛЕЦЬКУ, Аллу МЕРКУЛОВУ, Любов ЛЯДОВУ та Оксану БОНДАРЕНКО.

Грамотами міського голови відзначив Олександр Лисенко і випускників сумських шкіл, які здали ЗНО з найвищими показниками: Дениса ГОНЧАРА, Владиславу БЕЛЯВЦЕВУ, Артура ГАЛИНСЬКОГО, Данила БИСТРОВА, Анастасію ШКУЛІПУ та Ірину СКЛЯРЕНКО.

Ще одна особистість, яку цього святкового дня сумчани не могли обійти своєю увагою, Іван Харитоненко.  На чолі з міським головою, його заступниками, рештою міських посадовців, членами офіційної делегації з Харкова містяни поклали квіти до підніжжя памˈятника видатному земляку. Зауважимо у вересні виповнюється 200 років з дня народження мецената.

Ще одну вагому дату відзначатимуть цього року сумчани: 100 років з дня народження легендарного очільника обласного центру Михайла Лушпи.