Print
Hits: 1317

Шляхи для подальшого розвитку співробітництва між містами Суми та Целлє (Німеччина), обговорили сьогодні, 7 вересня, міський голова Олександр ЛИСЕНКО та Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка ФЕЛЬДГУЗЕН.

Олександр Лисенко зауважив у розмові з гостею, що така зустріч є невипадковою, адже Суми мають давні і тісні зв’язки з Німеччиною.

Історія становлення партнерських зв’язків між містами Суми та Целлє (Німеччина) розпочалася ще у 1987 році, а офіційно партнерські відносини були зафіксовані у січні 1990 року в Угоді про співдружність міст.

«Ми пишаємось тим, що дружні відносини між Сумами та Целлє тривають не одне десятиріччя і вважаємо, що реалізація нового спільного проєкту стала б гарною нагодою для поглиблення наших партнерських зв’язків та їх переходу на якісно новий рівень», – наголосив міський очільник Сум.

Він повідомив пані Анку Фельдгузен, що наразі Суми спільно з партнерами з міста Целлє працюють над проєктною заявкою для отримання гранту від Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку на реалізацію проєкту зі створення інтерактивного освітнього середовища на території об’єкту природно-заповідного фонду ботанічного саду місцевого значення «Юннатівський» та Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді управління освіти і науки міської ради.

Окрім того, Олександр Лисенко подякував Послу Федеративної Республіки Німеччина за послідовну матеріальну і дорадчу підтримку України, і Сум зокрема.

Зауважимо, – починаючи з 2017 року Суми є учасником німецької програми «Служба Старших Експертів» (SES фонд німецької економіки, який за допомогою залучення німецьких експертів сприяє у становленні економіки у багатьох країнах світу в тому числі і в Україні). Так, протягом 2017–2019 років у місті працювали сім експертів у закладах галузей «Освіта», «Соціальний захист населення» та «Охорона здоров’я».

Також, у рамках проєкту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що організований Німецьким товариством з міжнародного співробітництва (GIZ), у 2018 році було проведено енергоаудити у семи медичних закладах міста, за результатами яких було відібрано об’єкти для впровадження пілотного проєкту. За рахунок грантових коштів у сумі 300 тис. євро у 2019 році реалізовано пілотний проєкт з комплексної термомодернізації будівлі старого корпусу КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

«Незважаючи на тисячі кілометрів, які розділяють наші країни та наші міста, ми відчуваємо підтримку одне одного та дух єдності, особливо зараз, у ці складні часи. Я також щиро вдячний за надіслане з нагоди 365-ої річниці з часу заснування Сум відеопривітання від обербургомістра пана Доктора Йорг Нігге, де він вітає сумську громаду зі святом», – сказав Олександр Лисенко.

Учасники зустрічі також обговорили можливості подальшого розширення двостороннього співробітництва між містами-партнерами у галузі економіки та питання децентралізації в контексті проведення майбутніх місцевих виборів.

Присутня на зустрічі директор департаменту, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА зауважила, що в Сумах створено Індустріальний парк, територія якого могла б зацікавити німецьких інвесторів.

Своєю чергою, Олександр Лисенко та пані Анка Фельдгузен висловили сподівання на поглиблення партнерських відносин між містами Суми та Целлє, які сприятимуть вирішенню актуальних питань обох громад.