006.jpg

Сумська делегація на чолі з міським головою Олександром Лисенком відвідала міста Луцьк та Рівне з метою обміну досвідом у реформуванні ЖКГ та наданні адміністративних послуг.

Поїздка сумських депутатів, посадовців, керівників ОСББ була організована у рамках проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» і передбачала також ознайомлення з роботою ЦНАПів у Рівному та Луцьку. Сумчани відзначили високий рівень матеріально-технічної бази, облаштування та обслуговування у ЦНАПі Рівного. Створити належні, європейські умови для надання адміністративних послуг рівненчанам вдалося завдяки відмінному фінансуванню проекту реконструкції будівлі, що включало кошти місцевого бюджету та інвестиційні надходження. Як наслідок – Рівненський регіональний центр надання послуг відповідає усім вимогам з облаштування робочих місць адміністраторів, має гарні показники щоденної пропускної здатності, зменшення термінів надання послуг, покращення доступності та якості обслуговування громадян.

Міський голова Сум Олександр ЛИСЕНКО та міський голова Луцька Микола РОМАНЮК під час підсумкового круглого столу були спільні в оцінках важливості та невідкладності роботи із створення ОСББ та реформи ЖКГ. Луцьку в окресленому напрямку є що показати. Лишень з початку поточного року у місті створено понад 50 ОСББ, хоч робота триває вже 5 років поспіль. Обидва очільники обласних центрів відзначили, що ОСББ мають надзвичайну кількість переваг, про які повинні знати люди, і є найефективнішою формою господарювання в житловому секторі.

Управлінська команда Миколи Романюка поінформувала сумчан, що у місті ефективно працює Програма сприяння діяльності ОСББ, головною метою якої визначено забезпечення умов створення і сталого ефективного функціонування об’єднань співвласників, проведення капітальних ремонтів у будинках ОСББ при співфінансуванні та Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами.

Голова ради голів ОСББ міста Луцьк Роман БОНДАРУК, голова правління асоціації ОСББ «Лучани» Юлія САБАТЮК презентували сумчанам результати своєї роботи – поширення інформації про умови утримання будинків силами ОСББ та створення нових об’єднань співвласників - ошатні, чисті, комфортні, утеплені житлові будинки, в яких суттєво, вважаймо вдвічі, зменшилася квартплата, капітально відремонтовані дахи, підвали, комунікації.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас ЯКОВЛЕВ представив сумчанам презентацію «Луцьк вартий уваги», наголосив на показниках залучених інвестицій, житлового будівництва, модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька. На реалізацію даного проекту місто отримало 10 млн. євро кредитних коштів на вигідних умовах та 4 млн. євро грантових коштів від фонду.

Луцький ЦНАП – визнаний в Україні лідер за кількістю надання адміністративних послуг (понад 300), щодня адміністратори приймають до 900 відвідувачів. Центр постійно працює над розширенням спектру послуг, скороченням термінів надання послуг та їх прозорістю.

Сумчани щиро дякували колегам за гостини, за те, що відкрито діляться набутими здобутками. Олександр Лисенко висловив впевненість, що зустріч була корисною й ефективною для сумських ініціаторів руху ОСББ та реформ ЖКГ.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН запропонувала лучанам розширити співпрацю між двома обласними центрами в галузях культурних, туристичних обмінів і передала Миколі Романюку офіційний лист-запрошення до співпраці та проведення днів Луцька у Сумах та днів Сум у Луцьку, а за умови згоди на таку пропозицію, терміни та формат заходів буде обговорено у процесі підготовки. Лучани прийняли пропозицію, і прощаючись, домовилися про зустріч вже на Сумській землі.