Print
Hits: 1576

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО поклав квіти до могили та підніжжя пам’ятника почесному громадянину Сум Михайла Лушпи з нагоди його 100-річчя.

Вшанувати розбудовника обласного центру, талановитого архітектора, члена спілки архітекторів України, лауреата Державної премії ім. Т. Г. Шевченка, кавалера численних бойових та трудових відзнак, нагородженого орденом «За заслуги» III ступеня та орденом Св. Рівноапостольного князя Володимира зранку на Центральному кладовищі зібрались також заступник очільника Сум Віра МОТРЕЧКО, голова Сумської обласної державної адміністрації Роман ГРИЩЕНКО, товариші та колеги Михайла Лушпи – Євген ЛАПІН, Віктор СОБОЛЕВСЬКИЙ, а також громадськість.

Потому урочистості відбулись біля пам’ятника видатному сумчанину, який розташований на території одного із створених його руками об’єкті – дитячого парку «Казка». Разом із тим, за ініціативи та наполегливості Михайла Лушпи у Сумах виросли широкі проспекти та багатоповерхові мікрорайони, сквер «Дружба», було зведено театр драми та музичної комедії ім. Щепкіна, залізничний та автобусний вокзали, обласну наукову бібліотеку, 35 дитсадків, півтора десятка шкіл, фонтан «Садко», центральний ринок, на повну потужність запрацювали машинобудівні та хімічні підприємства, а сумськими дорогами поїхали перші тролейбуси. Водночас під керівництвом сумського архітектора створили молодіжний центр «Романтика» та Театральну площу над відновленням яких працює нинішня міська влада.

Олександр Лисенко наголосив, що головне завдання управлінців міста – продовжити справу величної особистості Михайла Лушпи та примножити здобутки квітучого міста троянд.

«Я сьогодні розпочав свій день з інспектування об’єктів, які побудував Михайло Опанасович Лушпа, а нині ми займаємося їх відновленням – Театральна площа та молодіжний центр «Романтика». І зазначу, бути будівельником – означає бути творцем, який зводить надзвичайні споруди, дарує людям радість, залишаючи пам’ять для нащадків. Та окрім низки згаданих об’єктів, є ще один, не менш вражаючий – школа № 7, яка увійшла в трійку закладів освіти, побудованих за унікальним проєктом – з кількома басейнами, ще два таких – у Білорусії та на Кубі. Ми ж прагнемо зберегти ідентичність його задумів – зробити Суми комфортними та сучасними для мешканців. Тож приймаємо естафету, яку започаткував Михайло Лушпа – працюємо на максимум задля розвитку рідних Сум, продовжуємо велику справу взірця працездатності, професіоналізму та людяності», – підкреслив керманич міста.

Від імені Сумської міської громади Віра Мотречко також подякувала почесному громадянину міста над Пслом за те, що створив його казковим та квітучим, у якому хочеться будувати родину та жити поколіннями. Посадовиця пообіцяла, що міська влада діятиме згідно з стратегії народного будівельника та продовжуватиме гарні традиції, спрямовані на розвиток рідної землі.