005.jpg

У КНП «Центральна міська клінічна лікарня» на базі приймального відділення створюють комфортне та сучасне відділення невідкладної допомоги.

Перетворення передбачає проведення ремонтних робіт й оснащення відділення медичним обладнанням, зокрема апаратами КТ, МРТ, стаціонарним ангіографом, лабораторним устаткуванням.

Ремонт включає в себе перепланування існуючих приміщень, адже окрім кабінетів для нової техніки у відділенні будуть реанімаційні палати та бокс для інфекційних хворих.

Директор КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Валентина ДОМІНАС говорить, що усе це відкриє нові можливості для надання медичної допомоги.

«Відділення невідкладної допомоги – це своєчасна діагностика, причому всі види, та надання невідкладної допомоги хворим у важких станах. Наявність КТ, апарата МРТ, нового діагностичного обладнання лабораторії, відеосистем дасть змогу якнайшвидше поставити діагноз і своєчасно пролікувати. Основне наше завдання – знизити смертність жителів міста та підвищити якість надання медичної допомоги», – повідомила Валентина Домінас.

Начальник відділу охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО розповіла, що ремонт та оснащення нового відділення відбувається в рамках програми Президента України «Велике будівництво». До неї сумська лікарня потрапила завдяки тому, що стала одним з семи опорних медичних закладів на Сумщині. На виконання ремонтних робіт із Державного бюджету виділили 7,5 млн грн., та вже на тендері підрядник знизив ціну до 5,5 млн гривень. Придбання обладнання також відбуватиметься коштом держави. Тим часом, місто профінансувало виготовлення проєктно-кошторисної документації на ремонт, що було однією з умов включення закладу до програми зі створення сучасних приймальних відділень по Україні, спрямувавши на це 333 тис. гривень.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, ремонтні роботи у лікарнях Сум триватимуть і надалі. Насамперед, поліпшуватимуть умови у стаціонарних відділеннях. Наступного року відповідні роботи планують завершити та перейти до наведення ладу в поліклініках.

«Ми не припиняємо поліпшувати наші лікарні: робимо вдосконалення, реконструкції, капітальні ремонти, закуповуємо обладнання, і сьогодні, як ніколи необхідно швидко це робити. Робимо це по різних програмах і за рахунок різних джерел фінансування: бюджет громади, гранти, Державний бюджет. Наше завдання – завершити всі ремонти в стаціонарах, і за наступний рік ці роботи будуть виконані на 100% в усіх чотирьох лікарнях . У зв’язку з цим, мій профільний заступник, начальник відділу охорони здоров’я, директори КНП отримали від мене завдання ретельно розглянути це питання та подати пропозиції до бюджету на наступний рік», – повідомив Олександр Лисенко.

Наразі у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» також завершують коштом бюджету Сумської міської ОТГ створювати кабінет для підводного витяжіння (подібних, говорять у лікарні, в Україні одиниці), виконали ремонт у відділенні променевої діагностики та відремонтували перехід між корпусами.