Print
Hits: 3758

У Сумах запускають міську ПЛР-лабораторію в тестовому режимі.

Це перша міська ПЛР-лабораторія в області. Потреба в її створенні виникла через завантаженість ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України». Він – головний виконавець таких досліджень, і через велику кількість тестів, уповільнювався процес отримання результатів. Аби змінити ситуацію, міський голова Олександр ЛИСЕНКО доручив відділу охорони здоров’я зайнятись питанням організації міської ПЛР-лабораторії. Очільник міста особисто постійно контролював процес її створення та неодноразово перевіряв перебіг робіт.

Сьогодні очільник Сум інспектував готовність лабораторії, де наразі завершено ремонт приміщення та встановлено потрібне обладнання, яке випробували під наглядом представника кампанії-постачальника.

Це в останнє, коли лабораторію показують широкому загалу, адже надалі вона буде закрита для сторонніх. Навіть працівники передаватимуть один одному матеріал через спеціальні шлюзи.

«Створюючи цю лабораторію, ми прагнули пришвидшити процес дослідження матеріалу, щоб сумчани не чекали по кілька днів чи тижнів, а мали результат, бажано негативний, уже за добу. Це дасть змогу лікарям швидше призначити хворим потрібне лікування, аби недуга минула з меншим ураженням», – зазначив Олександр Лисенко.

Завідуюча відділення лабораторної діагностики Людмила БЄЛАЙ розповіла, що до складу лабораторної бригади входитимуть троє фахівців: два лаборанти, один із яких сортуватиме матеріал, інший – здійснюватиме екстракцію, та бактеріолог, завдання якого – зчитати результат.

Директор КНП «Клінічна лікарня № 4» Андрій СУХОМЛИН розповів, що в тестовому режимі лабораторія досліджуватиме матеріал хворих із COVID-19, які лікуються в стаціонарі цього медичного закладу, а згодом – отриманий від первинної ланки, яка, як і раніше, займатиметься його забором.