001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь у заходах з нагоди Дня Соборності України.

Разом із головою Сумської обласної державної адміністрації Василем ХОМОЮ, головою Сумської обласної ради Віктором ФЕДОРЧЕНКОМ, першим заступником міського голови Михайлом БОНДАРЕНКОМ, секретарем міської ради Олегом РЄЗНІКОМ, депутатами міської ради та громадськістю керманич міста поклав квіти до пам’ятного знаку воїнам, загиблим у зоні проведення АТО/ООС. Потому процесія рушила до пам’ятника Великому Кобзарю – Тарасу Шевченку, де хвилиною мовчання присутні вшанували борців за соборну Україну.

Очільник Сум підкреслив, що 22 січня назавжди залишиться актуальною та знаменною датою в історії України, – цього дня, у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що стало символом утворення єдиної й неподільної держави, громадяни якої обопільні у своїй меті, поглядах та пріоритетах. Роком раніше, також 22 січня, було прийнято IV Універсал УЦР, яким проголосили повну незалежність УНР.

«Віками українців об’єднувала ідея соборності, незмінними константами якої є незалежність держави, комфортне життя для всіх її мешканців та дотримання європейських цінностей. Перед нами нині велика відповідальність, – не осоромити те, за що понад сто років тому вірою й правдою боролись і що відстоювали наші пращури, а зараз їхню справу продовжують хоробрі й відважні військовики на Сході України. Та пам’яті тут буде замало, потрібно жити по честі та совісті, доводячи реальними вчинками, що ніщо не забуто, все не дарма!» – підкреслив посадовець.

Згадуючи історичні деталі українського державотворення, голова обласної організації Конгресу Української інтелігенції Віктор КАЗБАН також зауважив, що День Соборності України став не тільки черговим доказом незламності й сили українського народу, а справжнім давноомріяним святом, якого прагнули ще в часи гетьманів Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, Івана Мазепи.