Print
Hits: 2093

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО вшанував пам'ять Героїв Крут, які 103 роки тому полягли у протистоянні за українську незалежність із більшовицькими військами.

Очільник обласного центру, заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО та заступник голови обласної державної адміністрації Вячеслав ПЕЧЕНЕНКО поклали квіти до меморіальної дошки загиблим студентам, гімназистам і курсантам, які 1918 року загинули у бою під Крутами стримуючи більшовицький наступ на Київ. 

Бій під Крутами тривав чотири дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України.

«Жертвуючи собою, ці молоді люди стали грудьми на захист державності країни. Ця сторінка української історії викарбувана кривавими буквами. Але, в той же час, це ще одне свідчення героїзму нації, – зауважив очільник Сум. – Історія повторюється, зараз ми знову боремося за незалежність. І знову наші Герої віддають свої життя за споконвічну мрію українців – бути вільними на своїй землі. Єдине, що вічне – пам’ять про наших Героїв. Ми ніколи не забудемо тих хлопців, які поклали життя заради нас, і зробимо все, аби увіковічнити пам'ять про них».

Олександр Лисенко зазначив, що задля гідного вшанування загиблих Героїв опрацьовується питання створення муралу на стіні будинку, де розміщена меморіальна дошка. Також на вулиці Героїв Крут планується встановити пам'ятний знак.

Зауважимо, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області, під селищем Крути 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва і УНР, вступили в бій з тисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова.

Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.