001.jpg

На базі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» створили міський центр дитячої хірургії, ортопедії та травматології.

Центр розрахований на 20 ліжок, з них 10 – дитячих хірургічних та 10 – дитячих ортопедичних\травматологічних. Тут, зокрема, є три операційні, післяопераційні та звичайні палати: всі – підвищеної комфортності, з ліжками з електронним регулюванням. Також є їдальня, буфет і допоміжні приміщення. Є палата для пацієнтів із інвалідністю. Хворих до відділення доправлятимуть сучасним ліфтом.

Проєкт реалізували коштом Державного бюджету, зокрема по лінії Державного фонду регіонального розвитку, чому активно сприяв депутат Верховної Ради України Ігор ВАСИЛЬЄВ, та бюджету громади. Окрім проведення ремонтних робіт, відділення забезпечили медичним обладнанням, меблями та інвентарем.

Торік на створення міського центру дитячої хірургії, ортопедії та травматології спрямували з місцевого бюджету 16,5 млн грн, Державного – 7,4 млн грн. У нинішньому році з бюджету громади на закупівлю обладнання виділили ще 13,9 млн грн.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на тому, що покращення надання медичної допомоги дітям, починаючи від вагітності жінки, залишатиметься для міської влади одним із головних завдань, як і розвиток медицини загалом.

«Цей Центр – найкращий приклад того, що усі гарні ініціативи необхідно підтримувати та реалізовувати. Також це символ вдалого менеджменту та любові до своєї праці, до своєї лікарні, що були притаманні Олександрові Ємцю. Вдячний всім, хто допомагав втілити його мрію про цей центр у реальність, – сказав міський голова. – Насправді, важко переоцінити роль медицини у нашому житті. Особливо зараз, коли увесь світ бореться із пандемією коронавірусної інфекції. Однак, усі ми розуміємо, що існують й інші хвороби, які не менш небезпечні й потребують своєчасного лікування. Я радий від того, що у дитячій лікарні розширюється спектр послуг, які надаються маленьким пацієнтам».

Т. в. о. директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО розповіла, що такий Центр був вкрай потрібний, позаяк показники, які характеризують хірургічну патологію, зростають. Щорічно дитячі хірурги консультативно-діагностичних відділень лікарні отримують близько 20 тисяч звернень, з них в середньому у 800 випадках проводяться малі оперативні втручання, близько 1 тисячі дітей потребують стаціонарного хірургічного лікування.

Вікторія Бугаєнко подякувала міському голові та всім причетним до створення Центру за допомогу та підтримку: «При створенні Центру акцент робився не лише на якісному наданні медичних послуг, а й на комфортному перебуванні пацієнтів. Від усього колективу закладу висловлюю щиру подяку за те, що мрії здійснюються, і є люди, які допомагають у цьому».

Завідувач міського центру дитячої хірургії, ортопедії та травматології Володимир ЧИЖИК розповів, всі операційні оснащені новим сучасним обладнанням та інструментарієм, зокрема, двома радіохвильовими високочастотними апаратами німецького та корейського виробництва, електрохірургічними інструментами та наркозними апаратами виробництва Німеччини. Запланована установка лапараскопічної стійки для малоінвазійних операцій у дітей, завдяки чому буде досягнуто зменшення больового синдрому в пацієнтів та значно скоротиться їх час перебування в стаціонарі завдяки зменшенню реабілітаційного післяопераційного періоду. У Центрі наявна лазерна установка з неодимовим лазером, яка дозволяє лікувати колоїдні рубці, невуси, гемангіоми та інші судинні патології у дітей без хірургічного втручання. Для маленьких пацієнтів із ортопедичною патологією при оперативному втручанні передбачена C-дуга та повний комплект ортопедичних інструментів, що надасть можливість проводити лікування з дотриманням усіх сучасних стандартів.

«Я дуже радий, що в моєму рідному місті з’явилося таке відділення, і не просто відділення, а міський центр дитячої хірургії, ортопедії та травматології. Тепер наша лікарня має можливість проводити маленьким пацієнтам складні оперативні втручання. Закуплене надсучасне обладнання дає можливість проводити операції та зменшувати больовий синдром і значно скорочувати ліжко-день. Дякую за довіру і обіцяю, що всі ми – працівники відділення – гідно виконуватимемо свій професійний обов’язок», – пообіцяв Володимир Чижик.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО зазначила, що паралельно з проведенням ремонтних робіт і придбанням обладнання, відбувалося навчання медичного персоналу, тож, нині він на найвищому рівні володіє усіма сучасними методиками оперативних втручань та післяопераційного лікування маленьких пацієнтів. Посадовець наголосила на тому, що Центр надаватиме планову та ургентну кваліфіковану допомогу не лише дітям Сумської громади, а й усім, хто буде потребуватиме такого виду медичної допомоги.

«Переконана, що завдяки спільним зусиллям найближчим часом лікувальні заклади міста перетворяться на сучасні європейські медичні центри. Лише спільна робота: консолідація коштів, консолідація зусиль держави, місцевої влади, благодійників, меценатів, небайдужих людей дозволяє досягати такого результату», – зазначила заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО.

Міський голова Олександр Лисенко повідомив, що модернізація КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» продовжуватиметься. Зокрема, у співпраці з благодійним фондом «Технологія», який уже чимало зробив для закладу, та державою – на розгляд Міністерства розвитку громад та територій поданий проєкт створення унікального реабілітаційного відділення, чия діяльність буде спрямована на профілактику інвалідності серед дитячого населення.