0012.jpg

Суми перетнули один із індикаторних показників по визначенню регіонів із значним поширенням COVID-19. Про це під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ повідомила начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО.

За інформацією управління, за минулу добу кількість мешканців міста, які захворіли на гостру респіраторну хворобу COVID-19, збільшилася на 131 особу, одужало 33 сумчанина, один випадок, на жаль, закінчився летально.

За минулий тиждень захворіло 704 сумчанина, що на 34% більше, ніж попереднього тижня, 18 осіб померло (попереднього тижня – 13). Серед померлих зареєстровано найбільше осіб віком від 60 до 84 років (летальність випадків захворювання становить 13–18%).

Олена Чумаченко зауважила, що останнім часом збільшилася кількість хворих серед молоді та дітей.

«На сьогодні на території Сумської міської громади спостерігається перевищення одного з індикаторних показників по визначенню регіонів із значним поширенням COVID-19. Це ті показники, які визначають рівень епідеміологічної небезпеки, – зауважила посадовець. – Якщо протягом трьох діб буде підвищення більше двох показників, то Суми можуть потрапити у «червону» зону за рівнем епідеміологічної небезпеки з розповсюдження коронавірусної хвороби».

У КНП клінічна лікарня № 5 перебувають на лікуванні 98 осіб, 52 пацієнта – на кисневій підтримці, вісім – у відділенні інтенсивної терапії, чотири хворих підключено до апарату ШВЛ. У КНП клінічна лікарня № 4 перебувають 32 хворих. Із усіх недужих 25 отримують кисень вільним потоком та один хворий – на неінвазивній вентиляції. У КНП дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди на лікуванні – 32 дитини, з усіх хворих чотири у відділенні інтенсивної терапії, дихають самостійно. Також у лікарні 37 дітей з іншою інфекційною патологією.

Наразі у міських лікарнях № 4 та № 5 залишаються вільними 77 ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію, усі вони забезпечені киснем. Для дитячого населення є вільними 46 ліжко-місць, які також повністю забезпечені киснем.

Як зауважив очільник Сум, на рівні держави йде мова про початок так званої «третьої хвилі» COVID-19, показники захворюваності серед населення країни, Сумської територіальної громади в тому числі, є тому підтвердженням.

«Нині лікарі говорять вже про інший штам цієї хвороби, інший перебіг і наслідки. Те, що ми чуємо від Міністра охорони здоров'я, від спеціалістів про те, що зараз цей штам вражає більше молоде населення – то це, дійсно, так. До того ж, зараз і погодні умови сприяють розповсюдженню хвороби. Поки що локдауну не буде, але давайте готуватися до того, що, якщо не буде самодисципліни серед містян, і хворітиме все більше людей, то нам доведеться вдаватися до кардинальних рішень», – сказав Олександр Лисенко.

Він доручив управлінню охорони здоров'я, у разі необхідності, бути готовими розгорнути додаткові ліжка у КНП клінічна міська лікарня №4 та облаштувати їх кисневими концентраторами.

Також, у зв'язку зі значним розповсюдженням коронавірусної інфекції, Олександр Лисенко зауважив, що варто посилити роботу мобільних контролюючих груп, які слідкують за дотриманням протиепідемічних заходів у місцях громадського значення та громадському транспорті.

«Ми повинні бути готовими до можливого погіршення ситуації, поки що позитивна тенденція не спостерігається. Вдаватися до непопулярних заходів боротьби з інфекцією, маю на увазі обмеження в'їзду і виїзду з міста, наразі ми не будемо. Однак, звертаюся до усіх містян, – давайте зараз менше їздити по тих областях, які віднесені до «червоної» зони», – зауважив Олександр Лисенко.

Зауважимо, за інформацією управління охорони здоров'я, з початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію (з початку квітня минулого року), майже 9,2% сумчан вже перехворіли на коронавірусну хворобу.

На сьогодні виявлено 24418 осіб з позитивним ПЛР-дослідженням. Серед них – 23456 дорослих та 962 дитини. Подолали недугу 92% із тих, хто були виявлені, одужали за тиждень 248 осіб. Продовжують хворіти 1565 мешканців міста.