003.jpg

 11 квітня у обласному центрі відбулися заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв нацистських концтаборів та переслідувань.

До урочистостей долучилися представники міської, обласної влади, громадськість, ветерани, молодь та духовенство.

Розпочалися заходи біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів, встановлений поблизу школи № 8. Під час окупації у шкільному приміщенні розміщувався «табір смерті», де були закатовані як військовополонені, так і мирні жителі нашого міста та околиць. Останки близько 350 осіб, знайдені поруч зі школою, були перепоховані на меморіалі на території Аварійного кладовища.

Під час мітингу-реквієму очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО звернувся до присутніх зі словами скорботи: «До цих пір в серцях кожного українця відгукується щемом згадка про ті жахіття, які довелося пережити тисячам наших співвітчизників. Серед них були й сумчани. Звісно ми не повинні ніколи забувати цю сторінку української історії, адже тут актуальний вислів: «Той, хто забуває минуле, не вартий майбутнього», – сказав керманич обласного центру.

Після молебня духовенства Української православної церкви Київського патріархату, слово взяв Архієпископ Сумський і Охтирський МЕФОДІЙ: «Сьогодні ми, разом зі всією світовою спільнотою, відзначаємо Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. На жаль, ті діти, жінки, чоловіки не змогли пройти до кінця той шлях, який їм був даний Богом. Ми маємо розуміти, що за них це робимо ми з вами. Ви є молодим поколінням, яке згодом будуватиме нашу країну. І я вірю, що вам стане сил та наснаги зробити так, аби більше ніколи на території України не повторилися страшні уроки історії».

Хвилиною мовчання вшанували сумчани загиблих у нацистській катівні, а на знак глибокої скорботи за невинно убієнними керівництво міста та області поклали квіти до пам’ятного знаку.

Згадували загиблих від рук окупантів і біля пам’ятного знаку жертвам нацизму, що на перехресті вул. Супруна та вул. Горького. Торік він з’явився тут як данина пам’яті в’язням тюрми, яка існувала тут. 20 лютого 1943 р. фашисти вивели 650 ув’язнених сумчан, переважно, мирних жителів і заштовхали в льох овочесховища за в'язницею. Спочатку в повітряні отвори погребів кидали ручні гранати, потім залили туди горючу рідину і спалили людей живцем. Серед загиблих були діти, жінки, літні люди – члени сімей партизанів та підпільників. Тут загинув і Семен Сапун, очільник оунівського підпілля, якому днями Сумська міська рада присвоїла звання «Почесний громадянин міста Суми».
Присутні поклали квіти та у скорботі схилили голови.

Продовжилися меморіальні заходи біля пам’ятника в’язням концтаборів, що по вул. Г.Кондратьєва. За усіма загиблими відслужили молебень, а підніжжя пам’ятника вкрили живі квіти.
Нагадаємо, у Сумах за період окупації міста в 1941-1943 роках загинуло понад 8600 тис. військовополонених та мирних жителів. Жертви фашистського терору у нашому місті поховані ще в різних місцях: на Центральному кладовищі спочивають останки євреїв, розстріляних у лютому 1942-го, на Лучанському - могили партизанів, підпільників, військовополонених матросів Азовської флотилії та 62 розстріляних мирних жителів. На території колишнього військового містечка поховано більше 120 військовополонених. Пам’ятний хрест встановлений і на вул. Мусоргського, на місці розстрілу утікачів з примусової відправки до Німеччини.

Нині у Сумах живуть 6 містян – жертв нацистських переслідувань.

Заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв нацистських концтаборів та переслідувань, продовжаться виступом хорової капели «Гармонія» у Сумській обласній філармонії 11 квітня, а наступного дня у Сумському обласному академічному театрі драми і музичної комедії ім. М.С. Щепкіна відбудеться вистава «Остання сповідь».