0012.jpg

У Сумах пройшли урочистості з нагоди 13-ї річниці створення 27-ї реактивної артилерійської бригади імені кошового отамана Петра Калнишевського Сухопутних військ ЗСУ.

Відзначення дня народження славетної артбригади розпочалось зі святкових зборів на плацу військової частини, де артилеристів привітали міський очільник Олександр ЛИСЕНКО, військовий комісар Сумського обласного ТЦК та СП полковник Олексій СІРОШТАН, т.в.о. командира військової частини Олег ПЕТРИК, керівники обласної державної адміністрації, обласної ради та представники духовенства ПЦУ.

«Ми цінуємо і безмежно пишаємось, що саме в Сумах розташований один із найславетніших військових підрозділів нашої країни. Знаємо, що з перших днів війни на Донбасі ви перші тримали оборону і відстоювали територіальну цілісність держави. Ви, мужні і доблесні воїни, «вогнем» підтримували захисників Донецького аеропорту, ви до останнього тримали оборону Дебальцевого. Пройшовши пекло війни у найгарячіших бойових точках – Слов’янську та Краматорську, ви з гідністю витримали всі удари, хоч більшість з вас, хто тут присутній, втратив на полі бою своїх товаришів. Я низько вклоняюся тим мужнім захисникам, які не повернулись додому, я схиляю голову перед їхніми родинами. Шановні артилеристи, бажаю вам здоров'я, терпіння та наснаги дійти до славетної перемоги. Нехай вас більше не торкнеться лихо втрат. Дякую за мужність, патріотизм і вірність своєму слову і присязі – служити народу України!», – звернувся до військовиків очільник Сум.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, міцну військову дисципліну, вірність військовій присязі та з нагоди 13-ої річниці створення 27-ї реактивної артилерійської бригади Олександр Лисенко відзначив ряд представників особового складу.

Він зауважив, що міська влада цінує і продовжує підтримувати захисників України, – програма за якою майже 70 солдат і офіцерів артбригади вже отримали житло буде продовжена і на наступні роки: «Ви як і раніше будете отримувати щороку по 60 квартир, як і було передбачено нашою програмою. Бо це та мінімальна данина, якою ми можемо вам віддячити за вашу мужність, відвагу і професіоналізм, виявлені у боях при захисті українського кордону і нашого народу».

Після проголошення урочистих промов, у супроводі військового оркестру, особовий склад бригади і керівництво міста пройшли до пам’ятного знаку воїнам-артилеристам, які трагічно загинули внаслідок обстрілу реактивними системами «Смерч» із території країни-агресора.

Учасники зібрання вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятного знаку, а представники духовенства на чолі з Архієпископом Сумським і Охтирським ПЦУ Мефодієм відслужили заупокійну літургію за загиблими бійцями.

Нагадаємо, за роки військових дій на сході України, з липня 2014 року, у боях загинуло 28 артилеристів.