007.jpg

У Сумах відбулись урочисті заходи з нагоди відзначення 30-річчя Незалежності України.

Зранку посадовці різних рівнів, учасники АТО/ООС, волонтери, члени родин загиблих учасників бойових дій, члени громадських організацій міста та молодь вшанували пам'ять бійців, які у різний час віддали своє життя у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

На Алеї Слави Героїв поминальну Літургію за померлими відправили священники міста на чолі з Архієпископом Сумським і Охтирським ПЦУ Мефодієм.

Покладанням квітів учасники зібрання вшанували і тих, чиї імена навіки закарбовані в історії України як нескорених борців за свободу і незалежність держави – Героїв Небесної Сотні.

Далі урочистою ходою посадовці та громадськість пройшли центральними вулицями міста до скверу ім. Тараса Шевченка, де відбувся святковий мітинг. За сприяння Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю захід супроводжувався перекладом жестовою мовою.

Розпочався мітинг із виконання молитви за Україну та Духовного Гімну України «Боже, великий, єдиний».

Потому, зі щирими словами вітань з нагоди 30-річчя здобуття Україною Незалежності до учасників зібрання звернувся міський голова Олександр ЛИСЕНКО, який свою промову розпочав словами Великого Кобзаря: «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі».

Саме такою, за словами очільника громади, бачив Україну Тарас Григорович Шевченко, такою бачили її герої-козаки, гетьмани – Петро Калнишевський, Іван Виговський, Петро Дорошенко, Павло Скоропадський.

«Саме за таку вільну і незалежну державу віддавали і віддають здоров'я, а, коли потрібно, і життя, Герої сьогодення. І перш ніж привітати всіх із великим державним святом, я б хотів, наші шановні рідні і близькі Героїв, які віддали свої життя за нас з вами, за нашу землю, вклонитися. Ми всі вклоняємося перед вами і просимо у вас вибачення. Пробачте, що не ми…», – звернувся до членів родин загиблих бійців Олександр Лисенко.

Він подякував усім захисникам, воїнам-ветеранам АТО/ООС, волонтерам за мирне небо над Сумщиною: «Правильно сьогодні говорили, що зараз потрібні не слова, зараз потрібні реальні справи, і ці реальні справи робите ви, наші захисники, велике вам спасибі від усієї громади міста і від себе особисто за те, що ми маємо мирне сумське небо. Гуртуймося, об'єднаймося і поборемо всіх наших ворогів! Слава Україні!»

За особливі досягнення перед містом та з нагоди 30-річчя Дня Незалежності України нагородами та грамотами міського голови Олександр Лисенко відзначив військовослужбовців, волонтерів, соціальних працівників, представників галузі медицини.

Уже традиційно, напередодні початку навчального року очільник громади вручає дітям загиблих у зоні проведення бойових дій сумчан шкільні рюкзаки. Цьогоріч рюкзак із канцелярським приладдям міський голова вручив сину Героя України Олексія Братушки – Олександру.

Продовжилося святкування Дня Незалежності України концертними номерами у виконанні міських вокальних та хореографічних колективів.