0012.jpg

У Сумах представники влади та громадськість вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні мітингом-реквіємом і покладанням квітів.

Віддати шану патріотизму й мужності українців, які постали на захист демократичних цінностей і національних інтересів державита її європейського вибору, на Алеї Героїв зібрались представники влади, трудових колективів міста, військовослужбовці та громадськість.

Учасники зібрання поклали квіти до пам'ятного знаку загиблим воїнам АТО/ООС та до могили громадського активіста, патріота України, сумчанина Олексія Братушки, який загинув на Майдані Незалежності від ворожої кулі снайпера під час Революції Гідності. Також очільник сумської громади поклав квіти до могили воїна АТО Сергія Стеція, чиє життя обірвалося чотири роки тому.

Потому сумчани пішою ходою рушили до пам'ятника Героям Небесної Сотні, де відбувся мітинг-реквієм, присвячений вшануванню загиблих учасників Революції Гідності.

«Сьогодні ми зібрались тут, щоб схилити голови перед пам'яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття, – сказав міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Людей, які загинули у Києві, на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській, назвали Небесною Сотнею, бо вони тримали за нас небо… Ці Герої, серед яких і наш земляк Олексій Братушка, віддали свої життя за право українців жити у своїй, незалежній і вільній країні, вони загинули за наше з вами майбутнє».

Як зауважив очільник громади, минуло вісім років з часу трагічних подій на Майдані, але, на превеликий жаль, Небесною Сотнею не закінчився біль і боротьба: українські солдати зі зброєю в руках продовжують відстоювати кожен шматок землі від ворога: «Сьогодні наша армія сильна, як ніколи раніше, і ворог це бачить, він бачить, що в нас сильне військо, що армія сьогодні з народом, і що народ з армією, і так буде завжди поки існує, а вона існуватиме вічно, наша вільна та незалежна Україна».

Звернулись до учасників мітингу і народний депутат України Микола ЗАДОРОЖНИЙ та голова Конгресу української інтелігенції Сумщини, громадський і політичний діяч, радник Сумського міського голови Віктор КАЗБАН.

«Революція Гідності стала переломним моментом в історії нашої держави. Її події змінили всіх нас. Уже минуло вісім років, а спогади настільки яскраві, наче це було вчора. За нашу свободу заплачено страшну ціну і ми не маємо права знехтувати цією жертвою. Перемога буде за нами, бо з нами правда і ми на своїй, Богом даній землі!» – наголосив Віктор Казбан.

Молебень за полеглими активістами Революції Гідності відслужили священники ПЦУ. Потому пам'ять всіх загиблих у протистояннях за незалежність і територіальну цілісність країни вшанували хвилиною мовчання.