007.jpg

На базі КНП «Центральна міська клінічна лікарня» запрацював перший в області басейн для підводного витягування хребта, що є ефективним способом лікування больових синдромів в хребті і відновлення його правильної форми.

Це перший та єдиний такий басейн в області та один із найкращих в Україні.. Його відкриття керівництво сумської громади та закладу планувало на початок року, але через вторгнення росії довелося відкласти.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, басейн для підводного витягування хребта – один із важливих об’єктів, адже це відкриває нові можливості в лікуванні та реабілітації хворих із ортопедичними та неврологічними патологіями.

«Мені приємно працювати з колективом, який розвивається, шукає шляхи покращення якості надання медичної допомоги. Це ще один із кроків реформування медицини на місцевому рівні, яке ми почали ще вісім років тому, не чекаючи, коли це рішення ухвалять на державному рівні. Починаючи з первинної ланки, людина повинна знати, що їй допоможуть, є відповідні можливості та обладнання», – сказав очільник громади.

Директор КНП Валентина ДОМІНАС повідомила, що на проведення ремонту приміщення басейну спрямували 800 тис. грн з бюджету Сумської міської тергромади та 650 тис. грн коштів самої лікарні. За рахунок фінансів НСЗУ придбали унікальне обладнання на суму 1 млн грн.

Витяжка хребта є ефективним способом лікування больових синдромів в хребті і сприяє відновленню його правильної форми. Підводний спосіб має переваги перед сухим: він більш безпечний, при зануренні в теплу воду поліпшується кровопостачання тканин і знижується навантаження на хребет, що призводить до зниження м’язового тонусу.

Фізічний терапевт Віталій СМІТІЯ розповів, що унікальна установка «Альціона-01», яку встановили у басейні, має змогу проводити дозоване підводне витягування хребта. Апарат дозволяє застосовувати шість різних методик: витягування грудного, поперекового і шийного відділу хребта, проводити тотальне витягування, дає можливість проводити тракцію колінних і тазостегнових суглобів.

Басейн слугуватиме для лікування пацієнтів, що мають такі недуги:

  • міжхребцева грижа будь-якого відділу хребта (найкраще терапії піддається грижове випинання, локалізоване в поперековому відділі);
  • люмбалгія і люмбаго;
  • сколіоз та інші деформації хребта;
  • радикуліт і інші корінцеві синдроми;
  • остеохондроз і спондилоартроз;
  • деформуючий спондильоз;
  • початкові стадії анкілозуючого спондилоартриту.

У басейні підтримується постійна температура води та повітря. Є установки для проведення лікування пацієнтів з інвалідністю, також додатково обладнання для проведення комплексної реабілітації хворих.

Потрапити до басейну можна за направленням невропатолога чи ортопеда з КНП «Центральна міська клінічна лікарня» та відповідної довідки. Вартість однієї процедури становить 170 грн. Зробити її безоплатної немає змоги, адже ця послуга не входить до переліку, тих, що надаються за Програмою медичних гарантій. Наразі розглядається питання роботи басейну у вихідні дні, що є однією із умов скорочення термінів реабілітації хворих.

Міський голова Олександр Лисенко повідомив, що в планах облаштувати подібне місце ще в одному лікувальному закладі Сум. Очільник громади подякував працівникам КНП «Центральна міська клінічна лікарня» та інших медичних закладів за самовіддану працю як у мирний час, так і в умовах воєнного стану і, користуючись нагодою привітав медичних працівників із прийдешнім професійним святом.