004.jpg

У Сумах відбулася пресконференція керівництва Сумської міської тергромади та добровольчих формувань, які від першого дня повномаштабного вторгнення рф стоять на захисті громади та України.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО повідомив, що значне навантаження по обороні громади виконують саме члени добровольчих формувань, адже саме ці захисники та захисниці зуміли організуватися в перші дні й стати до зброї за рідну громаду.

«Влада громади всебічно підтримує добробатівців, але є те, про що доречно буде говорити лише після перемоги. Найголовніше, про що потрібно сказати, – це подяка нашим добровольцям. Уже не вперше про це кажемо, але цього ніколи не буде достатньо. Тому ще раз дякую вам за наш захист», – акцентував увагу очільник громади.

У Сумській МТГ функціонують дев’ять офіційно зареєстрованих добровольчих формувань, для надання допомоги їм у бюджеті передбачено 91,8 млн грн. На соціальну підтримку представників добробатів спрямовані такі кошти:

  • надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі 15 тис. грн;
  • надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Зазначена допомога надається щомісяця з місяця набрання чинності контракту члена добровольчого формування СМТГ, але не раніше березня 2022 року, до закінчення воєнного стану в Україні. Розмір допомоги визначається у відсотках до прожиткового мінімуму для працездатних осіб: у березні-квітні – 50% (1240,5 грн), у травні-серпні – 25% (620,25 грн);
  • надання щомісячної матеріальної допомоги. Вона призначається з травня, але не раніше місяця набрання чинності контракту члена добровольчого формування Сумської міської тергромади до закінчення воєнного стану в Україні. Розмір матеріальної допомоги встановлюється щомісячно виконавчим комітетом в залежності від фінансової спроможності бюджету  громади. В травні, червні та липні він становить 6,5 тис. грн.

Також владою громади ухвалено рішення щодо забезпечення осіб, які є членами добровольчих формувань Сумської МТГ, безоплатним проїздом у міському комунальному автомобільному та електричному транспорті, а також автомобільному транспорті на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі громади та Сумського району.

Перший заступник міського голови Михайло БОНДАРЕНКО подякував усім добробатівцям за мужність та самовідданість, а також наголосив на тому, що влада громади взяла на себе зобов’язання щодо харчування, пошиття форми та всебічної допомоги оборонцям, й виконуватиме їх надалі.

«По внутрішньому колу оборони наші добробати продовжують здійснювати значний обсяг роботи: це і створення фортифікаційних споруд, і чергування на блокпостах, і багато інших завдань, які перед нами ставить командування. Ми також допомагаємо в цьому напрямку – і сировиною, і блоками, і технікою, і підведенням комунікацій», – підсумував Михайло Бондаренко.

Присутні на брифінгу командири добровольчих формувань відзначили важливість допомоги, яку їм надавало керівництво Сумської міської ТГ з першого дня вторгнення росії. Також висловили вдячність кожному жителю громади, який підтримував і підтримує добробатівців.

Командир 3-го батальйону Володимир БІЦАК подякував усім добровольцям, котрі були в перших лавах оборонців і дали гідну відсіч ворогу. Він зазначив, що в разі необхідності їхнім бійцям є чим зустріти російського окупанта. Військовик наголосив на високому рівні  свідомості сумчан, що засвідчила велика кількість охочих стати до лав батальйону, коли той потребував додаткових сил.

Підтримав своїх колег і також відзначив допомогу формуванню з боку керівництва сумської громади й командир 10-го батальйону Сергій ЦИНДРЕНКО. Він розповів, що наразі його підлеглі навчаються, підвищуючи бойову майстерність, добудовують захисні споруди.

Командир 2-го батальйону Микола БОРДЮГОВ наголосив на тому, що безпека і обороноздатність держави – це робота кожного громадянина України, а конкретно кожного жителя громади, і перші дні це яскраво продемонстрували: «Від самого початку ми були постійно на зв’язку з Михайлом Євгеновичем (перший заступник міського голови Михайло Бондаренко – Ред.), всі питання фактично вирішувалися. Дуже багато жителів громади телефонували і везли багато чого, хто що міг: продукти, ліки – ми все приймали і складали, навіть якщо на той момент воно було нам не потрібне, бо так відчувався зворотний зв’язок від громади, що вона нас підтримує. Завдячуючи цьому, ми перебуваємо зараз тут, в нас інша ситуація, ніж могла бути, тож велика вдячність усім, хто допомагав, хто хотів приєднатися до наших лав».

Командир 9-го батальйону Олег АКИМЕНКО звернув увагу на розширення переліку завдань, що стоять перед добровольчими фрмуваннями тергромади, у зв’язку з чим попросив керівництво громади розглянути питання доформування окремих батальйонів.

Командир 8-го батальйону Дмитро КРАВЧЕНКО звернувся до сумчан із закликом не забувати, що йде війна, тож адекватно реагувати на перевірки на блокпостах, дотримуватися обмежень комендантської години, не зловживати алкоголем.

«Суми – в надійних руках. Ми своє завдання виконали тоді та виконаємо знову», – запевнив його колега, командир 1-го батальйону Яків ВЕНЗИК. Він також зауважив на необхідності підтримки добровольчих формувань з боку держави, особливо в тих місцях, де не вщухають бойові дії.

Міський голова Олександр Лисенко зазначив, що в громаді триватимуть заходи з підвищення обороноздатності та безпеки, тож, закликав сумчан ставитися з розумінням до деяких незручностей, адже це робиться для них.

Від командирів добровольчих формувань пролунало прохання до жителів громади, хто має можливість, допомогти з будівельними матеріалами для оборонних споруд.

Суми|новини Сум|сумські новини| укрнет