005.jpg

Медики констатують стрімке підвищення захворюваності на коронавірусну інфекцію в Сумській міській територіальній громаді.

Про ефективні методи захисту та профілактику COVID-19 розповіла на брифінгу сімейний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Наталія СОЛДАТКІНА.

Приріст захворюваності лікарі первинної ланки помічають кожного дня, адже в лікарнях спостерігається велика кількість хворих, пацієнти постійно здають тести. Тільки за минулий тиждень занедужали 1277 жителів громади, що вдвічі більше, ніж за попередні сім днів.

Для тестів на виявлення COVID-19 працює черговий кабінет. У лікарнях безкоштовно можна зробити і ПЛР-тести, і швидкі тести. Результати ПЛР-тестів потрібно очікувати один-два дні.

За словами медика, основні симптоми коронавірусної інфекції – висока температура тіла, головний біль та ломота в тілі. Нежить, кашель, біль у горлі зустрічаються рідше. Нюх та смак також зникають у небагатьох випадках.

«У стаціонарах ліжковий фонд ще не заповнений. Такої ситуації, як у минулих роках, немає. Коронавірусна інфекція в основному протікає в легкій формі. Але є і випадки середньої важкості серед невакцинованих людей або пацієнтів з супутніми патологіями, що можуть ускладнювати перебіг захворювання», – зазначила Наталія Солдаткіна.

Наразі вірус COVID-19 видозмінюється кожного нового сезону, проте, за словами лікаря, вакцинація вберігає від усіх штамів цієї інфекції. Тому зараз містяни вакцинуються активно.

У лікарнях наразі наявна тільки вакцина CoronaVac, очікують найближчим часом Pfizer. Щепитися можна в будь-якому пункті вакцинації. Тим, хто ще не вакцинувався, лікар закликав замислитися над цим та обов’язково дотримуватися протиепідемічних заходів.

Профілактика наразі є дуже важливою. Тому для уникнення захворювання варто дотримуватися простих протиепідемічних заходів: масковий режим, безпечна дистанція, збалансоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, дезінфекція.

***

Приєднуйтеся: