004.jpg

Департамент інфраструктури міста проводить тендер на реконструкцію аварійного самотічного колектора по вул. Білопільський шлях.

Відремонтувати хочуть насамперед найбільш аварійний відрізок довжиною 400 – 450 м, де наразі вже є провали. Через зволікання з фінансуванням реконструкції колектора, в останні чотири місяці КП «Міськводоканал» довелось застосовувати на цій ділянці тимчасове перекачування каналізаційних стоків, а це – використання значного людського та технічного ресурсу, витрачання коштів на пальне – загалом 4 млн грн, що становить майже третину коштів, необхідних на повну заміну аварійного відрізка. 

Після виділення Сумської міською військовою адміністрацією грошей на реконструкцію об'єкта, департамент інфраструктури міста оголосив відповідний тендер.  Нині на виконання робіт є 10 млн грн. Буде дофінансовано решту – 4,7 млн грн.

В. о. міського голови Артем КОБЗАР зауважив, що, попри основну спрямованість на обороноздатність, не можна залишати без уваги й такі питання. Від справності колектора залежить своєчасність перекачування стічних вод від споживачів, які проживають на вул. Чернігівська, вул. Білопільський шлях, а також у мікрорайоні Тепличний. Також руйнування колектора може призвести до складної екологічної ситуації, чого допустити не можна.

Цей каналізаційний колектор вичерпав 25-річний термін експлуатації. Через що склалась критична ситуація, пов’язана з повним руйнуванням аварійної ділянки від перехрестя вул. Білопільський шлях та вул. Путивльська до автомобільного майданчика на вул. Білопільський шлях. Серйозні проблеми з колектором почались 11 років тому. КП «Міськводоканал» доводилось постійно проводити аварійно-ремонтні роботи. У 2018 році коштом бюджету Сум реконструювали ділянку довжиною орієнтовно 333 м. Наразі гостро постала проблема продовжити відповідні роботи, адже в останні сім років водоканальці зафіксували на старому відрізку колектора 18 аварійних ситуацій.